DK, STA

 |  Družba

VIDEO: Maska, ki lovi zvoke

Kako nepriljubljeno obveznost preoblikovati v orodje za kakovostnejše uživanje v glasbi

Med epidemijo je madžarski dirigent in skladatelj Ivan Fischer dobil idejo, kako nepriljubljeno obveznost, masko, preoblikovati v orodje za kakovostnejše uživanje v klasični glasbi. Zamislil si je masko s plastičnima dodatkoma, ki sta narejena v obliki dlani naravne velikosti in se zatakneta za ušesa, obiskovalci koncertov pa lahko na ta način uživajo v izboljšani akustiki, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Ko z dlanmi pokrijemo ušesa, bolje razumemo sogovornika, bolje prepoznamo soglasnike in glasba zveni veliko lepše, bolj akustično," je pojasnil Fischer med vajo z Budimpeškim festivalskim orkestrom, ki ga vodi kot dirigent.

Po njegovih besedah maske s plastičnima dodatkoma na svojevrsten način posnemajo cerkveno akustiko ter poslušalcem omogočajo, da slišijo podtone in jasnejšo glasbeno podlago.

Po pisanju Hine se je njegov izum izkazal za priljubljenega med ljubitelji klasične glasbe, na petkovem koncertu pa so maske z dodatki za ušesa nosili številni obiskovalci.

Ww_zKB4QZXM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.