IK, STA

 |  Svet

Večina Francozov podpira ponovno uvedbo smrtne kazni

Smrtno kazen so v Franciji odpravili leta 1981, zadnjo usmrtitev pa so izvedli leta 1977

© thenounproject.com

Večina francoskih državljank in državljanov glede na anketo podpira ponovno uvedbo smrtne kazni. V javnomnenjski raziskavi inštituta Ipsos za časnik Le Monde se je namreč 55 odstotkov vprašanih strinjalo s trditvijo, da bi v Franciji morali znova uvesti smrtno kazen.

Posebno visoko je bilo strinjanje med privrženci skrajno desne stranke Nacionalni zbor Marine Le Pen (85-odstotno), ter med volivci konservativne stranke Republikanci, kjer je znašalo 71 odstotkov, ugotovitve v ponedeljek objavljene ankete povzemajo francoski mediji.

Smrtno kazen v Franciji je leta 1981 odpravil takratni predsednik iz vrst socialistov Francois Mitterrand. Zadnjo usmrtitev so izvedli leta 1977. Obsojenega morilca Hamido Djandoubija so v južnem mestu Marseille obglavili z giljotino.

"Resničen političen pomen smrtne kazni je v tem, da temelji na ideji, da ima država pravico razpolagati s svojimi državljani - vse do smrti," je takratni pravosodni minister Robert Badinter leta 1981 dejal v parlamentu. "Tako se smrtna kazen vključuje v totalitarne sisteme," je dodal.

Glede na anketo Ipsosa je stališče glede smrtne kazni že v preteklih letih delilo Francoze. Poprej najvišjo podporo tovrstni kazni inštitut, ki anketo izvaja zadnjih osem let, navaja iz leta 2015, ko je znašala 52 odstotkov. Lani je bila podpora 44-odstotna. Letos je opazen je tudi porast podpore - za kar 31 odstotnih točk - med podporniki levičarskih Nepokorne Francije in Francoske komunistične stranke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.