Oštro.si

 |  Družba

Stopnji smrtnosti zaradi gripe in covida-19 sta neprimerljivi

Več kot tri četrtine okuženih z novim koronavirusom po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bolezen preboli brez simptomov oziroma so ti blažji, toda covid-19 ni primerljiv z gripo

TV voditelj v enem od svojih videov, ki jih objavlja na Facebooku

TV voditelj v enem od svojih videov, ki jih objavlja na Facebooku
© Facebook

Televizijski voditelj Marko Potrč je 17. avgusta na svojem Facebook profilu zatrdil, da covid-19 povprečno zdravih ljudi ne ogroža »nič bolj kot podobni virusi, ki jih poznamo že od nekdaj«, pri čemer je navedel gripo.

Infektologinji z UKC Ljubljana Bojana Beović in Nina Grasselli Kmet sta opozorili, da termin »biti povprečno zdrav« v medicinski stroki ne obstaja. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer na svojem spletnem mestu navaja, da se z novim koronavirusom lahko okuži vsak, ne glede na starost.

Alojz Ihan, specialist klinične mikrobiologije na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani, je opozoril, da je stopnja smrtnosti zaradi covida-19 od 0,5 do enega odstotka, kar je vsaj petkrat več od stopnje smrtnosti zaradi gripe, ki je 0,1-odstotna.

Voditelj je trdil, da skoraj vseh 20 odstotkov okuženih bolezen preboli podobno kot pri gripi, kar ne drži.

Televizijski voditelj je v objavi, ki jo je delilo več kot 13 tisoč ljudi, še zatrdil, da povečujemo število testov za covid-19, da bi imeli »več okuženih na papirju«.

Število vseh opravljenih testov se od začetka epidemije po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje resda povečuje, toda dnevno število testov se od razglasitve epidemije 12. marca ne povečuje, temveč niha.

Katere trditve televizijskega voditelja v Facebook objavi še ne držijo, preberite v prispevku nepridobitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.