Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Naredi mi zrak čist!

Lena Karelis

Lena Karelis

Brez zraka ni življenja, a tudi z onesnaženim zrakom je težko živeti. Požari, ki te dni vihrajo na zahodu ZDA, ne uničujejo le narave in domov, temveč prispevajo tudi k povečani onesnaženosti zraka – celo na 3000 km oddaljenih Havajih. S širjenjem onesnaženja se veča obolelost za respiratornimi boleznimi. V požarnih območjih je tako število obolelih in umrlih zaradi Covid-19 že v porastu. 

Onesnaženje ogroža vse nas, še posebej in najprej pa prizadene najbolj šibke v družbi. Tako imajo okoljski faktorji večje negativne posledice na tiste, ki živijo v revščini, kar je prejšnji teden potrdila tudi Evropska agencija za okolje, obenem pa disproporcionalno prizadenejo manjšine.

Med korona krizo smo ugotovili, da lahko kot posamezniki kolektivno vplivamo na kvaliteto ozračja, ki se žal že vrača v stare tirnice. Jasno je, da takšno individualno delovanje ni dovolj, potrebujemo namreč mnogo bolj pogumno nacionalno in mednarodno okoljsko politiko. Če ne zaradi posledic na 99 %, naj politike skrbi vsaj lastno zdravje!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.