DK, STA

23. 9. 2020  |  Svet

Poginilo 380 nasedlih kitov

Prva skupina kakih 270 mrkih pliskavk je nasedla v ponedeljek pri kraju Macquarie Harbour, dan zatem pa so okoli 10 kilometrov južneje iz helikopterja odkrili še okoli 200 nasedlih živali

Slika je simbolična

Slika je simbolična
© Flickr

Na Tasmaniji je poginilo 380 kitov, ki so nasedli na zahodni obali tega avstralskega otoka, so danes potrdile avstralske oblasti. Kot je pojasnil Nic Deka, nadzornik v podjetju, ki skrbi za nacionalne parke in divje živali na Tasmaniji, so uspeli rešiti 50 kitov, še 30 pa naj bi jih bilo živih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prva skupina kakih 270 mrkih pliskavk je nasedla v ponedeljek pri kraju Macquarie Harbour, dan zatem pa so okoli 10 kilometrov južneje iz helikopterja odkrili še okoli 200 nasedlih živali. Strokovnjaki domnevajo, da so vsi kiti iz iste jate.

Skupno je od ponedeljka nasedlo 470 kitov, kar je največ doslej. Tokratni pogin mrkih pliskavk velja za rekordnega.

Zakaj so kiti prišli na obalo, ni znano. Najpogosteje sicer nasedajo prav mrke pliskavke, za katere je značilna tesna medsebojna povezanost.

og5r-fwhmZU

Mrke pliskavke so nasedle na odročnem, težko prehodnem in zelo redko poseljenem območju. Nedostopnost peščene obale je oteževala njihovo reševanje. Mrke pliskavke so lahko velike do sedem metrov in tehtajo do tri tone.

Zakaj so kiti prišli na obalo, ni znano. Najpogosteje sicer nasedajo prav mrke pliskavke, za katere je značilna tesna medsebojna povezanost.

Reševalci so se osredotočali na živali z največ možnostmi za preživetje. V torek so rešili okoli 25 kitov iz prve skupine, a so zatem nekateri med njimi znova nasedli.

Na Tasmaniji je nasedanje morskih živali dokaj pogosto, vendar pa večinoma ne gre za tako množične primere, temveč le posamezne živali. Doslej je za rekordnega na Tasmaniji veljal tovrsten pojav iz leta 1935, ko je nasedlo 294 mrkih pliskavk. O zadnjem množičnem nasedanju kitov pa so poročali leta 2009, ko jih je bilo na obali okoli 200.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.