Damjana Kolar

 |  Kultura

Premiera tedna: Nova rasa

Uprizoritev prepleta satiro in fikcijo z zgodovinskimi dejstvi ter zastavlja pomembna vprašanja o tem, v kakšnem svetu živimo danes

© Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

V Mali drami bo 25. in 26. septembra ob 20.00 krstna uprozoritev satirične drame Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki skozi zgodovinski kontekst opozarja na aktualne polemike ponovnih vzponov fašizma, rasizma, šovinizma in ksenofobije ter se sprašuje, ali tudi danes obstaja strah pred "izrojeno umetnostjo".

Junija 1937 nacisti organizirajo razvpito razstavo z naslovom Entartete Kunst – Izrojena umetnost, katere pobudnik je Joseph Goebbels. Pod arkadami münchenskega Hofgartna je postavljenih na 650 umetniških del, zaseženih v 32 muzejih in galerijah, kot primer izrojene, degenerirane umetnosti. Veliko umetnikov je izpostavljenih nasilju, končajo v zaporu ali emigrirajo. Do leta 1941 razstava potuje po nemških mestih, ogleda pa si jo je okoli tri milijone ljudi.

Satirična drama obravnava zgodbo o dveh mladih slikarjih, Adolfu Hitlerju in Viktorju Karlsteinu, ki bi se rada vpisala na Akademijo likovnih umetnosti na Dunaju, a jima to ne uspe. Leta 1944 sta oba v Berlinu. Hitler je medtem postal firer, Karlstein pa znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta, oboroženih sil nacistične Nemčije, konstruira novi monstruozni bitji v moški in ženski podobi. Markus in Heidi bosta zmagovito orožje v času, ko nacisti izgubljajo na vseh frontah, hkrati pa sta tudi Viktorjevo umetniško delo. Prvi pogoj za uspešnost tega eksperimenta naj bi bil, da so deli teles, ki sestavljajo novi kreaturi, arijskega porekla, kar pa se izkaže za težavo, saj leta 1944 v Berlinu čistega "arijskega materiala" ni več na pretek in tako pride do usodne napake.

"Fašizem je virus, s katerim človeštvo še zdaleč ni do konca prekuženo. Če bo gledalec po ogledu naše predstave nekoliko bolj imun, bo pomemben cilj dosežen. Ostalo so estetska vprašanja." 
Matjaž Zupančič

"Zupančič v svojem besedilu s pomočjo včasih že kar srhljivega črnega humorja po eni strani operira z noro idejo o nad-telesu in nad-rasi, po drugi strani pa v samem dialogu enako drastično razgalja absurdno logiko sovražnega govora," pravi dramaturginja Darja Dominkuš.

"Fašizem je virus, s katerim človeštvo še zdaleč ni do konca prekuženo. Če bo gledalec po ogledu naše predstave nekoliko bolj imun, bo pomemben cilj dosežen. Ostalo so estetska vprašanja," pravi avtor in režiser Matjaž Zupančič.

V uprizoritvi igrajo: Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković.

Dramaturginja: Darja Dominkuš, scenografinja: Janja Korun, kostumografinja: Bjanka Adžić Ursulov, koreografinja: Sinja Ožbolt, oblikovalec zvoka: Vanja Novak, oblikovalec luči: Andrej Hajdinjak, lektor: Jože Faganel, študijsko pa sta pri uprizoritvi sodelovala še asistent režiserja Bor Ravbar in asistentka dramaturginje Zala Norčič. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.