Uredništvo

24. 9. 2020  |  Svet

Test na novi koronavirus z grgranjem 

Prihodnji teden bodo na Dunaju otroke in učitelje s sumom na okužbo testirali kar v šolah

© Schaub-Walzer

Da bi pouk na dunajskih šolah kljub pandemji koronavirusa potekal čim bolj nemoteno, bodo prihodnji teden začeli otroke in učitelje s sumom na okužbo testirati kar v šolah. Mobilna ekipa zdravstvenih delavcev bo na poziv prišla v šolo, opravila enostaven test z grgranjem ter najpozneje v 24 urah sporočila rezultat.

Test z grgranjem tekočine, ki so ga razvili prav na Dunaju, v primerjavi z brisom nosne votline ni neprijeten. Najprej so ga preizkusili pri brezplačnem testiranju povratnikov s Hrvaške avgusta letos. Ker se je izkazal za učinkovitega, zanesljivega in hitrega, ga bodo odslej uporabljali tudi za odkrivanje okužb z novim koronavirusom na šolah.

Mesto Dunaj bo prihodnji teden v sodelovanju s šolskim ministrstvom začelo s pilotnim projektom testiranj na novi koronavirus z grgranjem tekočine. Na terenu bodo štiri mobilne ekipe zdravstvenih delavcev, ki se bodo odzvale klicu na posebno telefonsko številko 1451 in se pripeljale v šolo.

Učenci ali učitelji s sumom na okužbo bodo na prostem ali v večjem šolskem prostoru opravili enostaven test z grgranjem, ki traja eno minuto. Odvzeti vzorec bodo dostavili v laboratorij, rezultati pa bodo znani najkasneje v 24 urah. Če bo vzorec odvzet do 11. ure, bodo izvidi znani še isti dan. Na ta način bodo lahko opravili do 300 testov dnevno. Za otroke, mlajše od 14 let, bo za testiranje potrebno dovoljenje staršev.

Na terenu bodo štiri mobilne ekipe zdravstvenih delavcev, ki se bodo odzvale klicu na posebno telefonsko številko 1451 in se pripeljale v šolo.

Testi z grgranjem slane tekočine so enostavnejši za uporabo kot odvzem brisa nosne votline z vatirano palčko. Ko bodo zdravstvene službe dale zeleno luč, za odvzem vzorcev, bodo to lahko izvajale šole same. Poleg tega bo mesto Dunaj danes na teren poslalo avtobus za odkrivanje okužb, ki so ga poimenovali kar "Cluster-Buster-Bus", opremljen s sodobno napravo za testiranje, s katero bodo lahko opravili 48 testov na uro. Od odvzema vzorca do rezultata bodo pacienti čakali le eno uro. Avtobus bodo najprej uporabljali za testiranje na šolah, kasneje pa tudi v podjetjih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.