Izak Košir

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Dogodki

Arjan Pregl: Otroške slike, Galerija Tobačna, Ljubljana

Do 06/11

V četrtek, dan pred izidom Mladine, se je odprla razstava slikarja Arjana Pregla, kjer so na ogled njegova najnovejša dela. Slednja so prikaz načrtno osredotočenega in zavestnega odklona od realnega v imaginarno, od sedanjosti v tisto preteklost, ko je bila umetnikova želja po ustvarjalnem izražanju neločljiv del odraščanja in s tem povezana z instinktivnim zarisom. Pobeg v otroštvo in brskanje po otroških risbah sta umetnikov način iskanja odgovorov na žgoča vprašanja lastne eksistence in odnosa do družbe, tovrstne introspekcije pa so konstitutivni del umetniškega razvoja. Preglova slikarska praksa je sicer precej povezana z njegovimi mnogoterimi aktivnostmi v kulturnem in širšem družbenem miljeju.

Mesto žensk, več lokacij, Ljubljana

Do 12/10

Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk združuje izjemne ženske z vsega sveta, ponuja spoj umetnosti in razprav. Za Mesto žensk je značilno, da vsako leto predstavi sodobno, drzno, eksperimentalno, kritično, družbeno angažirano, politično, transdisciplinarno in feministično kulturno produkcijo. V Slovenski kinoteki bosta denimo na voljo dve zanimivi filmski projekciji, Ivana Orleanska iz Mongolije (25. septembra ob 20. uri) in Lani v Marienbadu (29. septembra ob 20. uri), že zdaj pa si lahko ogledate ulično razstavo (plakatna mesta TAM-TAM) ilustracij Nepozabne iz pravkar izdane knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta. Več o programu na spletni strani 2020.cityofwomen.org.

Dom in svet, Pasaža Nebotičnika, Ljubljana

25/09—15/12

Skupinska razstava brez osrednje teme je odziv na čas korone, karantene, ko smo bili vsi skupaj, a vsak zase (doma in v svetu) ter ko je vizualna umetnost bivala predvsem virtualno. Razstava predstavlja dela 31 vodilnih umetnic in umetnikov vseh generacij, med drugim sodelujejo tudi Nika Autor, Boris Beja, Nataša Berk, Viktor Bernik, Jasmina Cibic, Ištvan Išt Huzjan, Alen Ožbolt, Maja Smrekar, Helena Tahir, Tadej Vaukman in Nana Wolke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.