Uredništvo

 |  Kultura

Prodajna razstava vodilnih domačih umetnic in umetnikov

Do 15. decembra v pasaži Nebotičnika

Mark Požlep

Mark Požlep

V Pasaži Nebotičnika v Ljubljani bodo danes. 25. septembra ob 20.00 odprli skupinsko prodajno razstavo Dom in svet, ki predstavlja dela 31 vodilnih domačih umetnic in umetnikov vseh generacij. Izhodišče razstave je serija grafik s konca 19. stoletja, ki prikazuje reprodukcije znanih in manj znanih svetovnih umetniških del. V času nastanka je grafična mapa služila kot prenosnik znanja, kot vmesnik med domom in svetom. V letu 2020 so v posamezno grafiko poljubno intervenirali izbrani umetniki, ki se predstavljajo na razstavi. Kuratorja razstave: Hana Ostan Ožbolt in Roman Uranjek.

Razstava je prodajna, ceno del so določili umetniki sami. Ne gre le za odziv na krizo zaradi epidemije novega koronavirusa, ampak za spodbujanje zavesti, da bi se tudi pri nas v sodobno umetnost začelo vlagati. "Ne" domačijskosti, "ja" domačemu in podpora lokalnemu.

Sodelujejo: Nika Autor, Boris Beja, Nataša Berk, Viktor Bernik, Jasmina Cibic, Brad Downey, Vadim Fishkin, Meta Grgurevič, Ištvan Išt Huzjan, Duša Jesih, Stane Jagodič, Žiga Kariž, Tina Konec, Danilo Milovanović, Alen Ožbolt, Iza Pavlina, Mark Požlep, Marko Pogačnik, Romeo in Julija, Ron Preinfalk, Luka Savić, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, Andrej Škufca, Nika Špan, Helena Tahir, Roman Uranjek, Aleksandra Vajd, Tadej Vaukman, Borut Vogelnik in Nana Wolke.

Razstava je nastala ob 25. obletnici privatne Galerije Anonimus, ki je v Ljubljani delovala med leti 1995 in 1998.. V letu 2021 bo razstava gostovala v Studiu UGM v Mariboru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.