DK, STA

 |  Kultura

Zaradi korone odpovedali celotno sezono

Iz newyorške Metropolitanske opere so sporočili, da predstav ne bodo izvajali vsaj do septembra 2021

Metropolitanska opera v New Yorku

Metropolitanska opera v New Yorku
© metopera.org

Iz newyorške Metropolitanske opere so sporočili, da zaradi še vedno prisotnega novega koronavirusa odpovedujejo celoten program sezone 2020/21. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je opera zaradi pandemije soočena z največjo krizo v dosedanji 137-letni zgodovini, predstav pa ne bodo izvajali vsaj do septembra 2021.

Odločitev vodstva Metropolitanske opere sledi črnemu scenariju za newyorške pa tudi svetovne kulturne institucije v času koronakrize. Generalni direktor Meta Peter Gelb je dejal, da nezmožnost izvajanja dogodkov terja zelo velik davek za njihovo operno hišo. "Naša prihodnost je odvisna od pomembnih umetniških potez, hkrati pa moramo čimbolj znižati stroške poslovanja, dokler se ne bo občinstvo v polnem številu vrnilo v dvorano," je dodal.

Odločitev vodstva Metropolitanske opere sledi črnemu scenariju za newyorške pa tudi svetovne kulturne institucije v času koronakrize.

Tako so se odločili, da na podlagi priporočil strokovnjakov za javno zdravje v celoti odpovejo letošnjo sezono. Po njihovem mnenju ni varno izvajati vaj in dogodkov, dokler cepivo ne bo v splošni rabi in bo vzpostavljena množična precepljenost ter dokler stroka ne bo več zahtevala obveznega nošenja mask in upoštevanja fizične razdalje med ljudmi.

Iz Metropolitanske opere so posredovali mnenje strokovnjakov, da vse to ne bo mogoče še vsaj pet do šest mesecev po tem, ko bo širši javnosti dostopno cepivo za novi koronavirus, še piše AFP.

Opera, ki sicer sprejme 3800 obiskovalcev, je vrata zaprla marca ob razglasitvi pandemije novega koronavirusa. Kljub slabi novici so sporočili, da bo sezono 2021/22 uvedlo delo temnopoltega skladatelja Terencea Blancharda z naslovom Fire Shut Up in My Bones.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.