DK, STA

30. 9. 2020  |  Družba

V zaščito živali, ki ljudem služijo za krzno ali zabavo

Francoske oblasti so včeraj napovedale, da bodo v državi postopoma prepovedale farme za gojenje nork

Nerc

Nerc
© bolha.com

Francoske oblasti so včeraj napovedale, da bodo v državi postopoma prepovedale farme za gojenje nork, kunam podobno žival z dragocenim krznom, znano tudi po imenih nerc, mink ali vidrica. Postopoma bodo prepovedali tudi uporabo divjih živali v potujočih cirkusih ter gojenje delfinov in kitov ubijalcev ali ork v ujetništvu.

Kot je ob napovedi novih ukrepov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila francoska ministrica Barbara Pompili, se je naš odnos do živali spremenil. Po njenem "je prišel čas, da naša podedovana navdušenost nad temi divjimi bitji zanje ne pomeni več, da končajo v ujetništvu".

Mednarodna organizacija za pravice živali PETA je pozdravila odločitev kot "zgodovinsko zmago".Tudi sorodna francoska organizacija 30 milijonov prijateljev (30 Millions d'Amis) je napoved sprejela z navdušenjem in izrazila upanje, da se bo ta čim prej udejanjila.

Ministrica je bila precej nejasna glede tega, kdaj naj bi bili ukrepi dejansko sprejeti oziroma bi začeli veljati. Dejala je le, da "v letih, ki prihajajo", ter dodala, da določanje datumov nikakor ne rešuje vseh problemov. Kot je opozorila, je zdaj pomembneje, da se celoten proces sploh začne.

Ukrepi bodo zagotovo naleteli na veliko nasprotovanja, poroča AFP, predvsem s strani francoske industrije krzna. V francoskih cirkusih je trenutno kakih 500 divjih živali, v državi pa delujejo trije delfinariji. Vlada naj bi zanje načrtovala paket pomoči v višini največ osmih milijonov evrov. Po besedah Pompilijeve naj bi proces prilagajanja na spremembe trajal "od sedem do deset let".

Kot še dodaja AFP, je doslej že več kot 20 evropskih držav ali prepovedalo ali pa močno omejilo uporabo živali za zabavo. V Franciji je tovrstno prepoved že sprejelo kakih 400 lokalnih svetov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.