Izak Košir

 |  Mladina 40  |  Kultura  |  Dogodki

Not Dead Enough / Vestern, Gledališče Glej, Ljubljana

02/10—04/10

© Peter Giodani

Not Dead Enough / Vestern, uprizoritev Gledališča Glej, ki letos praznuje 50-letnico delovanja, je poskus prenosa filmskega žanra v gledališče, obravnava pa seksizem, spolno normativnost in rasizem. Orožje je povsod, alkohol se pije namesto vode, edino merilo uspeha je denar, ljubezen je prepovedana, nasilje je zakon. Zaljubljenca Jolene in Jimmy McLeane živita daleč stran od mesta, nato pa Jimmy krene na lov za zlatom in izgine. Jolene ga neumorno išče, vendar mora na poti odvreči vse človeško. Njena pot iskanja se sprevrže v obračun med dobrim in zlim, a meje med njima so vse manj jasne. Avtorska predstava skupine gledališčnikov osvetljuje boj malega človeka proti sistemu in raziskuje, kdo je šerif Divjega zahoda 21. stoletja.

Moj mož, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

Premiere 08/10—10/10

Krstno uprizoritev odrske priredbe Moj mož (po izvirniku Mojot maž mlajše makedonske pisateljske zvezde Rumene Bužarovske) je režirala Ivana Djilas, ki je v spremnem besedilu k predstavi zapisala, da je že dolgo časa sanjala o predstavi z velikim številom močnih žensk. Igralk, ki jih pozna že dolgo, ne zgolj odrsko, temveč tudi osebno, in jim ne bi bilo treba biti zgolj junakinja s socialnega dna ali bojevnica, temveč bi lahko odigrale izjemno pisan razpon vlog, ujetih v trenutkih intime, ki so praviloma prej dovoljene moškim.

Takorekoč, Nova pošta (Ljubljana) in GT22 (Maribor)

02/10—30/10

V ciklu gledaliških esejev Takorekoč bodo avtorji in avtorice sami interpretirali svoja izvirna besedila. V prvem ciklu (2. oktobra ob 20. uri v ljubljanski Novi pošti in 3. oktobra ob 20. uri v mariborskem GT22) bosta nastopila filozof in glasbenik Boštjan Narat ter sociolog, filozof in heker Filip Dobranić, v drugem (22. in 23. oktobra v Novi pošti ter 24. oktobra v GT22) filozofinja Renata Salecl ter etnologinja in bibliotekarka Jerneja Ferlež, v tretjem (28. in 29. oktobra v Novi pošti ter 30. oktobra v GT22) pa filozof Mladen Dolar in igralec Blaž Šef.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.