DK, STA

 |  Politika

Biden znova podrl rekord

Po torkovem soočenju z Donaldom Trumpom v Clevelandu 

Joe Biden

Joe Biden
© Flickr

Po poročanju ameriških medijev je demokratski predsedniški kandidat Joe Biden septembra postavil nov rekord po zbranem denarju za predsedniško kampanjo. Veliko sredstev se je na njegov račun steklo po torkovem soočenju z Donaldom Trumpom v Clevelandu. Natančne številke Bidnova kampanja še ni objavila, vendar pa zaupni viri iz kampanje zatrjujejo, da gre za večjo vsoto od dosedanjega rekorda, ki ga je Biden postavil avgusta s 364,5 milijona dolarjev.

Denar se je začel stekati potem, ko je Trump naznanil, da bo na položaj pokojne liberalne vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg imenoval konservativno sodnico Amy Coney Barrett.

Kar 31,5 milijona dolarjev pa je Biden skupaj z Nacionalnim odborom demokratske stranke zbral v 24 urah po torkovem predsedniškem televizijskem soočenju v Clevelandu, ki so ga analitiki označili za nov žebelj v krsto ameriške demokracije.

Denar se je začel stekati potem, ko je Trump naznanil, da bo na položaj pokojne liberalne vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg imenoval konservativno sodnico Amy Coney Barrett.

Trumpova kampanja je avgusta zbrala 210 milijonov dolarjev, kar pa je 154,5 milijona manj, kot je zbral Biden. Nekdanji šef kampanje Brad Parscale, ki je na psihiatričnem zdravljenju, je osumljen, da je po nemarnem zapravljal denar vse leto in naj bi si celo prisvojil okrog 50 milijonov.

Trump zaradi tega zaostaja v porabi za oglase v ključnih državah, ki bodo odločile zmagovalca volitev 3. novembra.

Biden je imel aprila za kampanjo na voljo 98 milijonov dolarjev, Trump pa 255 milijonov. Konec avgusta je imel Biden na razpolago 466 milijonov, Trump pa 325 milijonov. Biden je za oktober namenil 115,5 milijona dolarjev za oglase, Trump pa nekaj manj kot 90 milijonov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.