Uredništvo

 |  Družba

»Če pripadniki nekdanjih republik uporabljajo besedo čefur, ne gre za slabšalni ton«

IZJAVA DNEVA

"Naboj besede se čez leta lahko zelo spreminja. Dober primer je slabšalna beseda čefur. Ta je bila v 90. letih izredno negativna, zelo smo se je izogibali. Nato se je zgodilo nekaj nepričakovanega, popkultura je osvojila to besedo, z uporabo v skoraj ironičnem tonu ji je vzela delno negativen naboj. Poznamo Magnificovo pesem Kdo je čefur, s pisateljem Goranom Vojnovićem pa je postal mainstream, kar naenkrat ta beseda ni več tako negativno nabita, kot je bila v 90. letih. Seveda to še ne pomeni, da jo lahko vedno uporabljamo."

"Enako je tudi v drugih skupnosti. Če pripadniki nekdanjih republik uporabljajo besedo čefur, ne gre za slabšalni ton. To velja lahko tudi za gejevsko ali lezbično skupnost, nič nenavadnega ni, če se vzame neka slabšalna beseda in se začne uporabljati v nekem ironičnem tonu ali bolj nevtralno, kot velja za splošni jezik."

(Boris Kern, jezikoslovec, v podkastu Številke na MMC, o ekstremnih spremembah pomena besed in politični (ne)korektnosti; na MMC RTV SLO)

Robert Pešut - Magnifico

Robert Pešut - Magnifico
© Wikipedia

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.