Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Precepljenosti ne bodo rešili prenatrpani zasebni vrtci

Zamurovic Brothers / Noun Project

Zamurovic Brothers / Noun Project

"Cepljenje je preventivni ukrep, ki na letni ravni prepreči milijone smrti. In cepljenje ščiti tiste, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo biti cepljeni, z dvigom splošne ravni precepljenosti pa varuje družbo v celoti," je poslanec Levice komentiral torkovo sprejetje novele zakona o nalezljivih boleznih, ki necepljenim otrokom omejuje vstop v javne vrtce.

Našteta dejstva so v trendovski vax-antivax debati že stokrat obdelana: znanost pravi eno, nepodprte raziskave in teorije zarote drugo. Vmes pa je vse več necepljenih otrok, precepljenost pada, čedalje več pa je takšnih staršev, ki zaradi tega otroke vpisujejo v zasebne vrtce.

Novela – četudi ključen korak k boljšemu javnemu zdravju –  (nasprotno) prepričanih prepričala ne bo, kvečjemu utegne nezaupanje poglobiti. Pomembno je, da se zato tovrstne poteze pospremi z dialogom in jasnimi pravili, ne pa s kiksi, kot je na primer sporno izvzetje zaposlenih v zdravstvu iz obveznega cepljenja, s čimer bi lahko zaščitili najbolj ranljive.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.