Izak Košir

 |  Mladina 41  |  Kultura  |  Dogodki

Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu, Narodna galerija, Ljubljana

Do 03/01

Peter Paul Rubens: Marijino oznanjenje (1610–1612)

Peter Paul Rubens: Marijino oznanjenje (1610–1612)

Narodna galerija je lani gostovala na Praškem gradu z dobro obiskano razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas, zdaj pa so ji Čehi vrnili težko pričakovani obisk z imenitnimi deli iz zbirke Pinakoteke Praškega gradu. V Ljubljani bo do začetka prihodnjega leta na ogled več kot petdeset del Tiziana, Paola Veroneseja, Rubensa, Tintoretta in drugih zgodnjih nizozemskih, flamskih, nemških in italijanskih slikarjev, ki so jih v svoji zbirki hranili strasten zbiratelj, cesar Rudolf II., in njegovi nasledniki. Galerija slik Praškega gradu sodi med redke primere umetniških zbirk v Evropi, ki kontinuirano obstajajo že vrsto stoletij in so se ohranile vse do danes.

Naj se rola, festival glasbenega filma, Kinoteka, Ljubljana

13/10—17/10

Letošnji festival glasbenega filma Naj se rola bo ovekovečil ikonične zgodbe, zapisane v zgodovino mednarodnega in slovenskega okolja. Filmi bodo na ogled v treh programskih sklopih, prvi prinaša tri filme plodovitega španskega režiserja Dannyja Garcie (Rolling Stone: Življenje in smrt Briana Jonesa, Vzpon in padec The Clash in V iskanju Johnnyja: Legenda Johnnyja Thundersa), drugi se bo poklonil slovenskim rock dokumentarcem, tretji pa vabi k ogledu dveh ameriških produkcij, dokumentarca Srečno naključje: Genij za studiem o znamenitem studiu Electric Lady, katerega pobudnik je bil Jimi Hendrix in kjer še danes nastajajo uspešnice, ter heavymetalski Umor v sprednji vrsti.

12. Speculum Artium, Delavski dom, Trbovlje

15/10—17/10

Mednarodni festival novomedijske kulture redno predstavlja najbolj priznane avtorje in projekte, ki delujejo na prepletu umetnosti, znanosti in tehnologije. Poleg izbora del gostujočih umetnikov bo v Novi galeriji na ogled izbor del, ki sta jih izbrali gostujoči kuratorki Robertina Šebjanič in Alenka Trebušak, med sodelujočimi so tudi tri domača imena – Sanela Jahić, Maša Jazbec in Nonument Group.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.