Zelenjavna juha namesto mesa?

Pandemija je priložnost za uvajanje bolj trajnostnega prehranskega modela

Pridelava mesa je velika okoljska težava. O tem že leta obstaja neizpodbiten znanstveni konsenz. Živinoreja znatno prispeva k nastajanju toplogrednih plinov in povzroča nepopravljivo okoljsko škodo, saj na globalni ravni prispeva 14,5 odstotka toplogrednih plinov. To je ključne akterje prehranskega sistema prisililo v iskanje drugih možnosti. V zadnjem času jih je k temu spodbudila tudi pandemija bolezni covid-19. Velik delež obolelih med zaposlenimi v mesnopredelovalnih obratih v ZDA je botroval zapiranju teh obratov in motnjam preskrbe z mesom. To ameriške potrošnike sili v nakup mesnih analogov, na primer veganskih burgerjev, pridelanih iz rastlinskih virov. Ker je bila v ZDA ugotovljena celo kontaminacija mesa z virusom SARS-CoV-2, je postala vprašljiva tudi varnost mesa. Vendar SARS-CoV-2 ni osamljen primer tako imenovanih zoonotičnih bolezni, torej bolezni, ki se prenesejo z živali na človeka. Takšni sta bili v zadnjem času tudi H5N1 (ptičja gripa) in H1N1 (prašičja gripa).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Ivan Kreft, Ljubljana

    Zelenjavna juha namesto mesa?

    »Visokotehnološki« izdelki z rastlinskimi beljakovinami naj bi spominjali na mesne jedi, zlasti na jedi iz rdečega mesa. »Zrezki« iz soje so bili predstavljeni že pred več kot pol stoletja (1968) na konferenci o rastlinskih virih beljakovin za prehrano v Stockholmu, a se od takrat niso široko uveljavili. Visokotehnološki izdelki zahtevajo temeljito industrijsko obdelavo, z znatno uporabo tehnologije in energije in... Več