DK, STA

10. 10. 2020  |  Svet

Pobuda za pravično razdeljevanje cepiva proti koronavirusu

Kitajska se je pridružila globalni pobudi Covax za pravično razdeljevanje cepiva proti covidu-19

© Flickr

Kitajska se je pridružila globalni pobudi Covax za pravično razdeljevanje cepiva proti covidu-19, je včeraj sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je tako Kitajska najpomembnejša svetovna sila v pobudi, ki jo je po podatkih Združenih narodov doslej podprlo že več kot 150 držav.ZDA in Rusija se pobudi doslej še nista pridružili.

"To je pomemben ukrep za Kitajsko, da podpre načelo skupnosti zdravja ter izpolni zavezo spodbujanja zdravil kot globalnega javnega proizvoda," je izjavila tiskovna predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying. Ob tem ni pojasnila, kakšen bo prispevek Kitajske.

Kitajski predsednik Xi Jinping je sicer že napovedal, da bo cepivo proti covidu-19, ki ga bo razvila Kitajska, globalno javno dobro.

Kitajski predsednik Xi Jinping je sicer že napovedal, da bo cepivo proti covidu-19, ki ga bo razvila Kitajska, globalno javno dobro. Trenutno so štiri kitajska cepiva proti covidu-19 v tretji fazi kliničnega preizkušanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konec aprila vzpostavljena pobuda Covax, ki jo skupaj vodijo Svetovna zveza za cepiva in imunizacijo, Koalicija za inovacije na področju pripravljenosti na epidemije (Cepi) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), naj bi vsaki državi na svetu zagotovila pošten in pravičen dostop do cepiva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.