IK, STA

12. 10. 2020  |  Svet

VIDEO: Trump covid-19 označil za kitajski virus

Ameriški predsednik je dejal, da je imun na virus

Ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil, da je imun na novi koronavirus. V soboto je njegov zdravnik potrdil, da Trump po preboleli koronavirusni bolezni 19 ni več kužen.

"Kaže, da sem imun, za, ne vem, mogoče daljši ali krajši čas, lahko tudi dosmrtno. Nihče res ne ve, ampak sem imun," je dejal Trump v pogovoru za Fox News. Med pogovorom je covid-19 označil za "kitajski virus", Kitajsko pa obenem okrivil za pandemijo.

"Kaže, da sem imun, za, ne vem, mogoče daljši ali krajši čas, lahko tudi dosmrtno. Nihče res ne ve, ampak sem imun."

Donald Trump,
predsednik ZDA

Ameriškega predsednika so zaradi okužbe z novim koronavirusom prepeljali v bolnišnico 2. oktobra. Tam je ostal tri dni, nato se je vrnil v Belo hišo, kjer je bil v izolaciji. Njegov zdravnik Sean Conley je v soboto zagotovil, da Trump ni več kužen. Pred tem je Trump v soboto nagovoril privržence pred Belo hišo, kar je bil njegov prvi nastop v javnosti po okužbi z novim koronavirusom.

4l8y_TLPCTg

"Vesel sem, da lahko sporočim, da predsednik izpolnjuje kriterije Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) za varno končanje samoizolacije in da njegovi zadnji testi kažejo, da po trenutno priznanih standardih ne predstavlja več tveganja za prenos okužbe na druge," je v izjavi za javnost poudaril Trumpov zdravnik Sean Conley.

Conley, ki so mu v zadnjih dneh večkrat očitali pomanjkljivo obveščanje javnosti o predsednikovi bolezni, je še dejal, da je Trump prve simptome okužbe z novim koronavirusom imel pred desetimi dnevi.

Po njegovih besedah testi kažejo, da "ni več dokazov za aktivno razmnoževanje virusa" in da se prisotnost virusa pri Trumpu zmanjšujejo. Ni pa dejal, da predsednik nima več virusa.

Conley je še povedal, da Trump nima več povišane telesne temperature, da pa bo še naprej preverjal njegovo zdravstveno stanje, ko se bo aktivno vrnil k svojim obveznostim.

Smernice CDC predvidevajo, da lahko ljudje z blagimi simptomi okužbe z novim koronavirusom končajo izolacijo deset dni po prvih simptomih in 24 ur po tem, ko pri njih ne ugotovijo več prisotnosti virusa.

6l2MpO0FszA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.