Pia Nikolič

 |  Mladina 42  |  Kultura

Brez Hojsa filmov ne bo

Minister za notranje zadeve kriv, da se je ustavilo delovanje filmske produkcije

Protest, ki so ga 7. oktobra 2020 pred ljubljanskim Kinom Komuna pripravili filmski ustvarjalci.

Protest, ki so ga 7. oktobra 2020 pred ljubljanskim Kinom Komuna pripravili filmski ustvarjalci.
© Željko Stevanić

V nedeljo se je končal Festival slovenskega filma, na katerem žirija kar šestih vesen, kot se imenujejo festivalske nagrade, ni podelila. S tem je opozorila na pomanjkanje sredstev, kar je odsevalo tudi v slabšem in maloštevilnem naboru filmov. Festival so filmski ustvarjalci, združeni pod imenom Filmska iniciativa, zato zaznamovali s protestom. Pred ljubljanskim Kinom Komuna se je dan po odprtju festivala zbralo dobrih sto ustvarjalcev, ki so nosili črne maske in zavrteli kratki film na temo te problematike. Zahtevali so »sprostitev denarnega toka«, »debirokratizacijo slovenskega filmskega ustvarjanja in financiranja« in »povišanje sredstev na obljubljenih 11 milijonov evrov za ponovno revitalizacijo slovenskega filma, ki se ravno tako spopada s koronakrizo«. Med glavne krivce za zastajanje financiranja pa so uvrstili notranjega ministra Aleša Hojsa. Minister namreč »predseduje Odboru za državno ureditev in javne zadeve, ki gradivo uvršča na seje vlade. Gradiva, v katerem so zahtevki za filme, na sejo ni uvrstil že od maja«, pravi Urša Menart, predsednica Društva slovenskih režiserjev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.