IK, STA

 |  Svet

Facebook zaradi širjenja lažnih novic o koronavirusu zaprl stran politične stranke

Dva dni pred volitvami na Novi Zelandiji

© Book Catalog / Flickr / www.shopcatalog.com

Spletni gigant Facebook je dva dneva pred splošnimi volitvami na Novi Zelandiji danes zaprl stran desne stranke Advance New Zealand (Napreduj Nova Zelandija) zaradi širjenja napačnih informacij o novem koronavirusu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pri nas veljajo jasne smernice glede tovrstnih vsebin, ki jih uveljavljamo, ne glede na politično usmeritev ali strankarsko pripadnost," je ameriški spletni velikan zapisal v sporočilu za javnost.

"Pri nas veljajo jasne smernice glede tovrstnih vsebin, ki jih uveljavljamo, ne glede na politično usmeritev ali strankarsko pripadnost."

Facebook 

Stranka, ki med drugim nasprotuje omejitvam in karantenam za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je danes zahtevala preiskavo ravnanja Facebooka. Ameriškemu koncernu očita vmešavanje v volitve.

Facebook je stran ugasnil ravno v času, ko so na njej v živo predvajali predvolilni nastop enega od voditeljev letos ustanovljene stranke Billyja Te Kahike. Ta je v sporočilu za javnost poudaril, da gre za ciničen primer vplivanja na volitve. V videoposnetku, ki ga je objavil na svojem zasebnem profilu na Facebooku, je še dejal, da je ogorčen in da se je treba boriti proti omejevanju svobode govora.

Facebook sicer ni edini, ki je ukrepal proti tej stranki zaradi lažnih novic o novem koronavirusu. Novozelandski regulator za oglasna sporočila je stranko v začetku tedna prijavil pristojnim oblastem zaradi predvolilnega oglasa, v katerem trdijo, da bo vlada uvedla obvezno cepljenje proti novemu koronavirusu. Že pred tem so stranko izločili iz predvolilnih televizijskih soočenj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.