DK, STA

2. 11. 2020  |  Svet

Zaostrovanje ukrepov

Evropa v času koronakrize

© iXimus / Pixabay

 

V več članicah EU bodo danes ali v prihodnjih dneh v veljavo stopili strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, saj je na testiranjih vedno višji odstotek okuženih. V Nemčiji od danes ne bodo več smeli obratovati bari in restavracije, v Belgiji pa uvajajo karanteno, ki po besedah premierja Alexandra De Crooja trajala do 13. decembra.

V Nemčiji bodo danes delno ustavili javno življenje in zaprli storitve do najmanj konca meseca. Zaprli bodo restavracije in bare, gledališča, kinodvorane in športne dvorane. Športni dogodki bodo lahko potekali brez gledalcev.

Odprti pa bodo ostali vrtci in šole, kjer bodo zaostrili higienske standarde. Prav tako bodo ostali odprti frizerski saloni. Druženje bo omejeno na člane dveh gospodinjstev do največ deset oseb.

V Belgiji, ki je trenutno najhuje prizadeta članica EU v pandemiji covida-19, danes zaostrujejo ukrepe in uvajajo karanteno, ki bo veljala do 13. decembra. Še naprej bo med polnočjo in 5. uro veljala policijska ura. V Bruslju in Valoniji ta ostaja med 22. in 6. uro.

Zaprte bodo trgovine z nenujnim blagom, frizerski, kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča.

V Belgiji, ki je trenutno najhuje prizadeta članica EU v pandemiji covida-19, danes zaostrujejo ukrepe in uvajajo karanteno, ki bo veljala do 13. decembra.

Na obisk bo na teden lahko prišla samo ena oseba, ki ne živi v istem gospodinjstvu. Šolske počitnice pa bodo podaljšali do 15. novembra. Delo od doma je obvezno, kjer je to mogoče.

Podobni strogi ukrepi bodo od torka med drugim v veljavi še v Avstriji in Grčiji. Na Portugalskem bodo v četrtek znova zaostrili ukrepe in delno zaprli državo, v Angliji pa bodo v četrtek za štiri tedne, to je do 2. decembra, ustavili javno življenje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.