IK, STA

 |  Politika

Janša: »Nekaj tednov izpada šole lahko nadomestimo z nekaj tedni podaljšanja v poletje«

Po napovedi ponovnega zaostrovanja ukrepov se je oglasil tudi predsednik vlade, ki je danes, kljub poudarjanju, da so v državi razmere res težke, ponovno napadel tudi medije oziroma javno televizijo

© Twitter

Razmere so težke in zgolj z razumom in solidarnostjo lahko zmoremo, je po novih ukrepih zaradi epidemije tvitnil premier Janez Janša. "Nekaj tednov izpada šole lahko v skrajnem primeru nadomestimo z nekaj tedni podaljšanja v poletje. Tedna izpada zdravstva in posledic ni mogoče nikoli popraviti. Niti posledic izpada v kritični industriji," je dodal. Obenem pa je danes, kljub zdravstveni krizi v državi, ponovno napadel medije, zaradi česar je bil v zadnjih mesecih deležen tudi številnih opozoril uglednih mednarodnih institucij. "Smo sredi izjemno resnih razmer, neprimerljivih s čemerkoli, kar smo preživeli doslej. RTV_Slovenija smo za nedeljo ali ponedeljek predlagali enourni pogovor o stanju in ukrepih vlade. A "nacionalka" s tremi programi nima programskega časa. Edina javna TV v katerikoli državi," je tvitnil premier, ki se ga je zaradi nenehnega tvitanja prijel vzdevek Maršal Twito.

© Twitter

Vlada je na današnji seji sicer podaljšala večino dosedanjih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve.

Doslej je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb, a to s petkom ne bo več mogoče, razen če bodo zbrani člani družine oz. člani skupnega gospodinjstva. S ponedeljkom se zaustavlja javni potniški promet (v kar ni vštet letalski promet) in znova zapirajo nenujne trgovine. Prav tako od ponedeljka lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene. Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere.

Ukrepi so predvideni za naslednjih 14 dni, potem pa bi lahko sledilo nadzorovano sproščanje, je danes povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. O vseh omejitvah glede zbiranja in gibanja mora sicer vlada v skladu z ustavno odločbo odločati vsakih sedem dni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.