IK, STA

 |  Politika

Janša: »Nekateri ukrepi bodo gotovo veljali do božiča«

"Ne skrbi me, da so nekateri čestitali, drugi niso, to ne bo v ničemer vplivalo na odnose med Slovenijo in ZDA, dokler bo naša vlada," je dejal predsednik vlade

Janez Janša v pogovoru na Planet TV

Janez Janša v pogovoru na Planet TV
© Planet TV (posnetek zaslona)

Premier Janez Janša je v včerajšnjem intervjuju za Planet TV dejal, da nima nobenih težav s tem, če kdo, ki ima večino, vloži konstruktivno nezaupnico v DZ in sestavi novo vlado. A dvomi, da kdo v položaju, ko je treba "garati noč in dan", želi prevzeti vladanje. Napovedal je, da bodo nekateri protikoronski ukrepi veljali tudi za božič, a upa, da ne tako strogi, kot sedaj.

Na vprašanje, v kakšnih odnosih je z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in ali meni, da je v epidemiji covida-19 storil dovolj, je Janša odgovoril s prispodobo, da je to tako, kot bi šefa avtomobilistične ekipe sredi tekme, med pavzo vprašal, če je zadovoljen z vozniki, pri čemer pa zanemarimo dejstvo, da eni vozijo mercedese in ferrarije, drugi pa škode in golfe.

Kot je dejal, vladna ekipa s kapacitetami in okoljem, ki ga imajo na voljo, dela to, kar lahko. Niso pa trenutno v položaju, da bi lahko takoj storili vse, za kar vidijo, da bi morali narediti. "Golf gre 130 km na uro, ne pa 250," je ponazoril in dodal, da se vsi ministri zelo trudijo, in to za plačo, ki je ena najnižjih glede na BDP v Evropi. Zato bi bilo po njegovem mnenju neprimerno, če bi kogar koli kritizirali.

Po njegovih besedah je odnos s celotno ministrsko ekipo zelo deloven, "praktično delamo dneve in noči", njihova komunikacija pa da je konstruktivna in intenzivna. "Mislim, da ni bilo vladne ekipe, ki bi tako konstruktivno sodelovala," je dejal.

Janša se je odzval tudi na informacije, da naj bi imela Koalicija ustavnega loka (KUL) že zagotovljenih 46 poslanskih glasov. Opozoril je, da KUL sestavljajo iste stranke, ki so že imele manjšinsko vlado, a so jo same porušile.

Glede domnevnega kupovanja glasov poslancev SMC je dejal, da se "piše vse mogoče" in da se je v slovenski politiki doslej že marsikaj dogajalo, a verjame, "da v tej situaciji, ko je treba garati noč in dan, nikomur ne diši, da bi prevzel vladanje". S spremembo na vrhu DeSUS pa se premier, kot je dejal, ne obremenjuje.

Problem vidi v tem, "da se meša ukrepe za ustavitev epidemije in kritiko vlade". Kot je dejal, se "nekaj odstotkov prebivalcev dela, kot da so gospodarji med življenjem in smrtjo". "To je zavržno," je poudaril.

Ponovno je pozval vse državljane, naj upoštevajo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. "Z zakonom ali ukrepom ne moreš ustaviti virusa, lahko ga ustavimo samo z razumom in solidarnostjo," je dejal.

Nekateri protikoronski ukrepi bodo gotovo veljali tudi v času božiča, upa pa, da ne tako strogi, kot so zdaj.

Domove starejših bi bilo mogoče obvarovati pred okužbami koronavirusa le, če bi zaposleni ostali nenehno v domu, a bi s tem ustvarili koncentracijska taborišča, je dejal predsednik vlade. Izpostavil je, da izbruhe domovi omejijo.

Glede sedmega protikoronskega zakonskega paketa je dejal, da bo namenjen tistim, ki so doslej izpadli iz ukrepov pomoči, denimo šport, hotelirstvo in trgovina. Ponovili pa bodo nekatere ukrepe za ranljive skupine, zlasti za upokojence z nizkimi pokojninami. Še naprej namerava vlada napore usmeriti v ohranjanje delovnih mest, v prvem valu so jih ohranili okoli 150.000, pravi.

Na vprašanje o uspešnosti poroštvene likvidnostne sheme je ocenil, da je podjetja v večji meri niso koristila, ker je niso potrebovala. Likvidnost je namreč visoka.

Komentiral je tudi madžarsko in poljsko blokado bistvenih delov svežnja za spoprijem EU s pandemijo. "Kar se zdaj dogaja s to telovadbo, ki se neposrečeno imenuje vladavina prava, razbija Evropsko unijo," je posvaril.

Z veseljem bo čestital tistemu, ki bo formalno potrjen za naslednjega predsednika ZDA. "Ne skrbi me, da so nekateri čestitali, drugi niso, to ne bo v ničemer vplivalo na odnose med Slovenijo in ZDA, dokler bo naša vlada," je zatrdil in dodal: "Sem zelo vesel proameriškega izbruha v delu slovenske levice, ki je prej v ZDA videla malodane fašistično tvorbo."

Glede cepljenja proti covidu-19 pa je pozval k zaupanju medicinski stroki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.