Dk, STA

 |  Politika

Trump odpustil šefa za spletno varnost, ki je potrdil veljavnost volitev

Chris Krebs je kmalu po tistem, ko je njegova agencija v nasprotju z navodili iz Bele hiše izdala pozitivno oceno volitev, znancem izrazil pričakovanje, da bo kmalu odpuščen

Donald Trump

Donald Trump
© Flickr

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj odpustil šefa agencije za kibernetsko varnost in infrastrukturo pri ministrstvu za domovinsko varnost Chrisa Krebsa, ki je potrdil, da so bile ameriške volitve 3. novembra najvarnejše doslej, in zavrnil številne teorije zarote, ki jih širijo Trumpovi podporniki. 

Krebs je kmalu po tistem, ko je njegova agencija v nasprotju z navodili iz Bele hiše izdala pozitivno oceno volitev, znancem izrazil pričakovanje, da bo kmalu odpuščen, poročajo ameriški mediji. Trump je to kot ponavadi uredil preko Twitterja.

Spletna stran agencije z naslovom Nadzor nad govoricami je po vrsti zavračala teorije zarote, s katerimi želijo Trumpovi podporniki zavrniti izid volitev. Med drugim take, da so množično volili mrtvi in podobne, kar je Krebs osebno zavrnil kot popolne neumnosti.

12. novembra je pozval Američane, naj ne verjamejo neutemeljenim trditvam glede volilne prevare z volilnimi stroji, ki spreminjajo izide volitev, četudi prihajajo od predsednika ZDA, zaradi česar ga je Trump nato odpustil.

Trump je doslej v jezi zaradi poraza na volitvah odpustil ministra za obrambo Marka Esperja in nekaj drugih visokih uradnikov Pentagona, šefi agencij so dobili navodila, naj odkrijejo vse, ki niso dovolj zvesti, da se jih odpusti, uradniki po vsej vladi pa so dobili navodila, da ne sodelujejo s tranzicijsko ekipo zmagovalca predsedniških volitev demokrata Joeja Bidna.

Ameriške televizije in drugi mediji so na podlagi uradno preštetih glasovnic po ZDA Bidna razglasili za zmagovalca, kar počnejo, vse odkar Američani lahko volitve spremljajo po televizijah in doslej ni bilo težav. Trump pa poraza ne priznava in trdi, da so ga prevarali z ogromno zaroto po vseh ZDA.

Spletna stran agencije z naslovom Nadzor nad govoricami je po vrsti zavračala teorije zarote, s katerimi želijo Trumpovi podporniki zavrniti izid volitev. Med drugim take, da so množično volili mrtvi in podobne, kar je Krebs osebno zavrnil kot popolne neumnosti.

Zadnja zgodba, ki vzbuja upanje Trumpovih podpornikov v spremembo izida, so navedbe, da je za Bidnove glasove v Pensilvaniji poskrbela mafija. Rasistična mafija naj bi pomagala do zmage kandidatu, ki so ga podpirali skoraj vsi temnopolti prebivalci Philadelphie.

3lynZDjpXiw

Krebs je bil eden od državnih uradnikov, ki so si zaradi dobrega dela prislužili pohvale članov obeh strank. Ni bil niti najmanj strankarsko pristranski, ampak popoln profesionalec," je dejal predsednik odbora za domovinsko varnost v predstavniškem domu kongresa demokrat Bennie Thompson.

Trumpovo zavračanje volilnega poraza dela težave tudi republikancem, kot je državni sekretar Georgie Brad Raffensperger. Georgio je presenetljivo osvojil Biden za okrog 14.000 glasov in obe senatni tekmi morata v drugi krog.

Raffensperger se je zaradi pritiska strankarskih kolegov, ki ga zavrača, obrnil po pomoč k medijem. Njegov odstop z izvoljenega položaja sta zahtevala oba republikanska kandidata za senat. V intervjuju za Washington Post je obtožil senatorja iz Južne Karoline Lindseyja Grahama, da mu je naročil, naj najde način, da spremeni izid volitev.

Graham to odločno zanika, vendar pa ne zanika, da sta se pogovarjala o volitvah. Kaj ima zvezni senator iz sosednje države razpravljati o volitvah v Georgii z državnim uradnikom, pooblaščenim za izvedbo volitev, Graham sicer ni pojasnil.

Raffensperger je šel v javnost tudi zato, ker skupaj z družino dobiva grožnje s smrtjo, če ne uredi izida tako, da bo zmagal Trump. "Mislim, da ni pametno sprožati dvomov v volilni proces. Ljudje potem lahko dvignejo roke in ne gredo več volit," je dejal državni sekretar, ki o grožnjah obvestil policijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.