DK, STA

 |  Družba

Kakšen bo letos praznični december v Ljubljani?

Nekoliko drugačno prednovoletno vzdušje

© ljubljana.si

Na začetku decembra kraji po Sloveniji vstopajo v praznični čas, ki pa bo letos zaradi epidemije novega koronavirusa potekal nekoliko drugače. V Ljubljani so tako brez množične prireditve včaeraj prižgali praznične lučke, tradicionalnega Miklavževega sprevoda pa letos ne bo. Pod vprašajem ostajajo tudi druge praznične prireditve.

December je mesec, ko postanejo ljubljanski trgi, ulice, mostovi in nabrežja osrednje in najživahnejše družabno prizorišče v mestu. Letošnji december bo zaradi negotovih razmer sicer nekoliko drugačen, bolj umirjen, kljub temu pa je lahko prazničen, na svoji spletni strani ocenjujejo v Turizmu Ljubljana.

Praznični čas v prestolnici se tradicionalno začne s slovesnim prižigom lučk. Avtor letošnje novoletne okrasitve je Urban Modic, sin akademika Zmaga Modica, ki je pred tem več let skrbel za praznično podobo prestolnice in oblikoval skulpture.

Tema letošnje okrasitve je Naj živi! Po besedah avtorja se letošnja okrasitev osredotoča na življenje, njegovo ranljivost in hkrati trdoživost. Nekateri elementi in sklopi so novi, velik del skulptur pa je originalen in na novo koncipiran po smiselnih enotah. Z okrasitvijo se bodo dotaknili tudi aktualnih razmer, se zazrli v prihodnost in simbolično premagali nevšečnosti, ki naš svet obračajo na glavo.

Praznični čas v prestolnici se tradicionalno začne s slovesnim prižigom lučk. Avtor letošnje novoletne okrasitve je Urban Modic, sin akademika Zmaga Modica, ki je pred tem več let skrbel za praznično podobo prestolnice in oblikoval skulpture.

Potekal naj bi tudi praznični sejem, a kot so poudarili v Turizmu Ljubljana, "zgolj ob pristanku Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in upoštevanju njihovih navodil in priporočil". V primeru, da bodo sejem lahko izpeljali, bo ponudnikom omogočen 75-odstotni popust pri najemu prazničnih hišk. Ne bo pa letos koncertov na prostem, so zapisali.

Odločitve o izvedbi oziroma neizvedbi dogodkov sprejemajo sproti glede na aktualne vladne ukrepe, so pojasnili za STA.

Kot so zapisali, so tako že odpovedali tradicionalni Miklavžev sprevod in Miklavžev sejem. Odgovora glede ostalih aktivnosti od NIJZ še niso prejeli. Na kakšen način bodo v prestolnici razveselili otroke, bodo obveščali sproti, so še navedli.

Na ljubljanskih ulicah in trgih je letos devet božičnih smrek. Te so postavili na Prešernovem trgu, pred Mestno hišo in v njej, na Starem trgu, Levstikovem trgu, Mali ulici, pred Figovcem, na Trdinovi ulici in Ljubljanskem gradu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.