Boštjan Napotnik

 |  Mladina 50  |  Konzum

Zakaj pa ne plava riba?

Samoizolacijska kuhinja, S02E08

  • ocena: 5 / 5

Namaz: ideja serviranja

Namaz: ideja serviranja

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 50  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Namaz: ideja serviranja

Namaz: ideja serviranja

Razprte sardele: polizdelek

Razprte sardele: polizdelek

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Sestavine

Za sardelni namaz:

• 300 g sardel
• 3 stroki česna
• 30 g masla
• timijan
• gorčica
• kisla smetana
• sol
 • poper

Za razprte sardele:

• 700 g sardel
• rožmarin
• drobtine
 • olivno olje

»Alles gut of TBF in Dalmacija Dječakov – sukali bomo oboje, vprašanje je samo, v kakšnem vrstnem redu!« je dalmatinsko glasbeno špuro na ozvočenju Konzumove zaporniške kuhinje ob pogledu na kilo srebrno sijočih, res čisto svežih sardel odredil dežurni kulturni animator. Poslušalnica ležerno zajebantskih kompozicij pa se z omenjenima splitskima biseroma ni končala, ampak samo dobro začela in je najprej služila kot podlaga za debato o tem, zakaj se dobršen del ljudstva, če se le da, izogne konzumaciji drobnega ribovja, znanega pod občim skupnim imenom plava riba?

V interni raziskavi se je na prva mesta med motilci užitka redno uvrščala predvsem zoprnija okoli sardelnega okostja: ali ga sploh odstranjevati, in če, kako to početi – s prsti ali priborom? Da bi pri dostopu do gastronomskih in nutricionističnih sardelnih blagodatih odstranili najhujšo zapreko, smo zato ono kilo sardel sklenili pripraviti na dva različna načina, ki jima je skupno to, da kosti namesto jedca odstrani že kuhar. Prvo recepturo smo si izposodili v modremu ribovju namenjeni monografiji Plava gastronavta Klemna Koširja; ta je namreč iz Bretanje privlekel navodila za pripravo sardelnega namaza, ki z uporabo za mediteranski bazen precej nenavadne zbirke dodatkov (maslo, gorčica, kisla smetana) rezultirajo v fletnem pripravku, ki je daleč, daleč od sardelnega namaza, kot se ga mogoče kdo s koščico v grlu še spomni iz osnovne šole.

Takole gre: sardelam odstrani glave (in z njimi vred drobovino), jih z drgnjenjem pod tekočo vodo oluskaj, nato pa osuši na papirnatih brisačkah. Na segreto maslo v ponvi najprej vrzi grobo sesekljan česen, dodaj sardele, jih potresi s timijanom in jih po prvi strani peci tri minute, nato jih obrni in enako dolgo opekaj še po drugi strani. Odstrani jih iz ponve, počakaj, da se malo pohladijo, nato pa njih meso (kar s prsti) oberi s kosti. Očiščeno ribo zmešaj z maslom in česnom iz ponve ter pretlači z vilicami, nato pa vmešaj še gorčico in kislo smetano – oboje doziraj po svojem okusu. Reč nato maži na kakršnokoli krušno podlogo, nam so še posebej teknili hrustljavi krekerji.

Pri drugem današnjem namigu boš kosti iz ribe pobral še pred termično obdelavo. Tudi tu začneš z odstranjevanjem glave, drobovine in lusk, nato pa palec potisneš med hrbtne kosti in meso ter previdno napreduješ proti repu; operacijo ponoviš še po drugi strani, tako da dobiš lepo razprto sardelo. Na začetku se boš mogoče malo lovil, pri zadnjih pa ti bo že žal, da ribic ni več. Pripravo nadaljuj s sekljanjem rožmarina, ki ga vmešaj med drobtine. Razprte sardele premaži z olivcem in jih obojestransko povaljaj v drobtinah, nato pa na s peki papirjem obloženem pekaču peci približno 10 minut. Postrezi jih s krompirjevo solato ali blitvo ali drobno nalistanim in z limono ter olivcem pokapanim gomoljem koromača. To naredi, pa ti ne bo hvaležen le okuševalni aparatus, ampak tudi denarnica in srce.