Borut Mekina

 |  Mladina 50  |  Družba

SDS nogometnim zvezam pošilja »čudna« vprašanja o predsedniku Uefe

Blatenje Aleksandra Čeferina

Aleksander Čeferi

Aleksander Čeferi
© Uroš Abram

Ena izmed večjih evropskih nogometnih zvez je prejšnji teden prejela precej nenavadno novinarsko vprašanje iz Slovenije. »V imenu tednika Demokracija,« je zapisal avtor, »vas prosimo za stališče glede naslednjega vprašanja. Ali se lahko predsednik UEFA vplete v politične boje znotraj svoje domovine? To vas sprašujemo zato, ker obstajajo določena medijska poročila, da si on (Aleksander Čeferin, op. a.) aktivno prizadeva za strmoglavljenje sedanje slovenske desnosredinske vlade.«

Za strmoglavljenje sedanje slovenske vlade? Čeferin kot vojaška hunta, terorist? Je to mogoče?

V nogometni zvezi, kamor je omenjeno vprašanje prišlo, so ga po naših podatkih označili za zelo nenavadno (»weird«) in nanj niso odgovarjali. Niso mogli verjeti, da je vprašanje prišlo iz običajnega medija in da je bilo mišljeno zares. Verjetno bi bili v zvezi precej presenečeni, če bi jim kdo povedal, da je tednik Demokracija uradno glasilo vladajoče stranke v Sloveniji in da predstavlja tako rekoč vladajočo miselnost.

Da je Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, kritičen do sedanje slovenske vlade, pa ni velika skrivnost, a gonjo proti njemu so sprožili v SDS. Ker vladi v prvem valu epidemije ni uspelo zagotoviti dovolj zaščitne opreme, je Čeferin izkoristil svoj vpliv in priskrbel donacijo kitajskega milijarderja Jacka Maa – nato pa je bil deležen zmerjanja premiera Janeza Janše, češ da je odgovoren za izbruhe koronavirusne bolezni v Španiji in Italiji. Čeprav je večkrat poudaril, da ga vstop v politiko ne zanima, je kljub temu postal nova tarča zmerljivk.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.