DK, STA

13. 12. 2020  |  Svet

Avstrija bo za božične in novoletne praznike dovolila druženje do deset oseb

Prav tako pa za silvestrovo ne bo veljala policijska ura

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz
© Wikimedia Commons

Avstrijska vlada je v petek zvečer omilila nekatere koronske ukrepe in sicer za božične praznike in silvestrovo. 24. in 25. decembra bodo tako dovoljena zasebna druženja do deset oseb, na silvestrovo pa ne bo veljala policijska ura, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. 

Zasebna druženja so v Avstriji sicer omejena na šest odraslih in šest otrok iz največ dveh gospodinjstev. V veljavi je tudi policijska ura od 20. do 6. ure.

"Po 26. bo vse tako, kot je sedaj," je ob tem dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz po srečanju s predstavniki avstrijskih zveznih držav in nekaterimi ministri. Ob tem je posvaril, da pandemija še zdaleč ni končana in sodržavljane pozval, naj omejijo stike samo na nujne.

Avstrijcem je še sporočil, da jih težki časi čakajo tudi januarja, februarja in marca, zaradi česar so koronski ukrepi nujni. Prva resna rahljanja ukrepov bo po besedah avstrijskega kanclerja prineslo šele cepljenje, ki bo na začetku namenjeno predvsem starejšim.

"Čeprav naše številke padajo, je raven (novih okužb z novim koronavirusom) še vedno visoka," je opozoril Kurz.

Posamezne zvezne dežele so sedaj tudi dobile možnost, da na prostem, kjer je veliko ljudi, uvedejo obvezno nošenje zaščitnih mask. Prav tako bodo zaščitne maske obvezne na delovnih mestih, kjer ni mogoče spoštovati priporočene medsebojne razdalje.

Avstrijcem je še sporočil, da jih težki časi čakajo tudi januarja, februarja in marca, zaradi česar so koronski ukrepi nujni. Prva resna rahljanja ukrepov bo po besedah avstrijskega kanclerja prineslo šele cepljenje, ki bo na začetku namenjeno predvsem starejšim.

Po besedah podkanclerja Wernerja Koglerja naj bi z množičnimi testiranji, ki bodo stalnica do cepljenja, preprečili tretji val epidemije covida-19 v državi. Avstrijski kancler Kurz je v zvezi s tem napovedal nova množična testiranja v zvenih deželah, ki naj bi potekala od 8. do 10. januarja, na Dunaju celo do 17. januarja. Zaposlene, ki imajo tesne stike z drugimi, kamor med drugim sodijo učitelji in pedagogi, naj bi od 8. januarja, testirali vsaka dva tedna.

Na avstrijskem Štajerskem in Spodnji Avstriji se je včeraj začelo prostovoljno množično testiranje, ki bo potekalo do nedelje do 18. ure. Na avstrijskem Štajerskem se je od okoli 1,25 milijona upravičenih za testiranje do petka popoldan prijavilo okoli 160.000 ljudi, kar je 12,8 odstotka. Za nemoten potek testiranja skrbi okoli 8000 ljudi.

V Spodnji Avstriji za nemoten potek testiranja skrbi okoli 20.000 ljudi, od tega 6000 prostovoljnih gasilcev. Do testiranja je upravičenih okoli 1,53 milijona ljudi. Do petka zvečer se je k testiranju prijavilo več kot 440.000 ljudi ali več kot 28,8 odstotka.

Avstrija je 7. decembra omilila nekatere ukrepe. Trgovine, frizerski, kozmetični in masažni saloni, knjižnice ter muzeji so ponovno odprli vrata. Od 24. decembra bodo ponovno na prostem dovoljeni posamični športi, kot sta smučanje in drsanje. Restavracije, hoteli ter kulturne ustanove ostajajo še naprej zaprte.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.