DK, STA

 |  Svet

Nizozemska bo naslednji teden le začela s cepljenjem proti covidu-19

Edina država v Evropski uniji, v kateri še niso začeli cepiti proti covidu-19

© pixabay.com

Po hudem pritisku zaposlenih v zdravstvu in javnosti bo Nizozemska le začela s cepljenjem proti covidu-19. Najprej bodo cepili 30.000 zaposlenih v bolnišnicah, so včeraj sporočili z ministrstva za zdravje. Naslednji teden bodo tako začeli cepiti v 10 bolnišnicah, točen datum pa bodo določili v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nizozemska je edina država v Evropski uniji, v kateri še niso začeli cepiti proti covidu-19. V skladišču na vzhodu države je že več dni pripravljenih okoli 175.000 odmerkov cepiva.

Sprva so nameravali po simbolnem začetku 8. januarja, začeti splošno cepljenje šele 18. januarja v 25 centrih po državi. V okviru teh načrtov bi najprej cepili zaposlene v domovih za starejše, zdravstveni delavci v bolnišnicah pa bi sledili kasneje.

Ministrstvo je doslej vztrajalo, da prej ne morejo začeti cepljenja. Predstavniki bolnišnic pa so zahtevali čimprejšnji začetek, saj v bolnišnicah še komaj kljubujejo pritisku novih covidnih bolnikov in številu okužb med zaposlenimi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.