Populist z doktoratom

Borut Mekina je v svojem članku o dr. Mateju Lahovniku dokaj dobro povzel njegovo delovanje v slovenskem javnem prostoru. Argumentirano ga je prikazal kot zelo prilagodljivega (oportunističnega) človeka, ki samega sebe zelo ceni kot ekonomista. Pa doktorat gor ali dol, posledice njegovih politekonomskih odločitev nas bodo teple še dolga desetletja.

Gre namreč za Lahovnikovo najbolj tragično odločitev za celo Slovenijo, to je TEŠ 6. Kot gospodarski minister v Pahorjevi vladi je vztrajal pri gradnji tega fatalno zgrešenega projekta in mu dal zeleno luč. Danes, šele nekaj let od zagona te termoelektrarne, pa že govorimo o njenem zaprtju. Lahovnika se ta mega finančna afera sploh ni prijela, trenutno je celo najvplivnejši ekonomist v Janševi vladi. Nekateri bi za takega ekonomista kot je dr. Lahovnik, rekli, da bi potreboval orožni list, ker je nevaren za svojo okolico.

Tudi delovanje sedanje Lahovnikove gospodarske strokovne komisije je zaznamovano z dokaj nedoslednimi ukrepi pomoči, ki ne dosežejo ogroženih subjektov. Javno objavljene analize kažejo, da smo na tem področju reševanja gospodarskih subjektov eni najmanj učinkovitih v Evropi. To svetovalno skupino so že na začetku zapustili nekateri relevantni ekonomisti, kot sta Dušan Mramor in Marko Jaklič, ki sta navzven dajala legitimnost celi skupini. Ostali pa so ekonomisti Igor Masten, Sašo Polanec in Ivan Simič, ki so znani že iz obdobja prve Janševe vlade, ki nas je pahnila v finančno krizo leta 2008. Tudi po zaslugi teh treh navedenih.

Zaradi vsega tega lahko s strahom gledamo, kakšne bodo finančne in ekonomske posledice po koncu korona krize. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.