IK, STA

7. 1. 2021  |  Svet

Napad Trumpovih podpornikov zahteval 4 življenja, 52 ljudi aretiranih

Policija je zaplenila nekaj kosov orožja in odkrila tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu. V vozilu na območju kongresa so odkrili tudi puško in molotovko.

© Pixabay

V nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa na poslopje ameriškega kongresa so v sredo umrle štiri osebe, je sporočil šef policije Washingtona Robert Contee. Pred tem so poročali le o ženski, ki je umrla zaradi strela iz policijske pištole.

Ženska je bila ranjena, ko je množica skušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane, pred katerimi so bili kongresni policisti, ki so začeli streljati. Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je umrla. Oblasti niso razkrile njene identitete, mediji pa poročajo, da naj bi šlo za Ashli Babbitt, Trumpovo podpornico in veteranko letalskih sil.

Po besedah Conteeja so na območju okrog kongresne palače umrli še trije ljudje, ženska in dva moška, a naj njihove smrti ne bi bile povezane z nasiljem. Vsi trije naj bi "doživeli zdravstvene krize, ki so vodile v njihovo smrt", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal novinarjem.

C2npCYNnV18

Policija je aretirala najmanj 52 ljudi, od tega 26 na območju kongresa, in sicer zaradi kršenja policijske ure, nedovoljenega vstopa in obtožb v povezavi z orožjem.

Zaplenila je nekaj kosov orožja in odkrila tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko.

V prerivanju je bilo ranjenih najmanj 14 policistov, od tega dva huje. Enega so protestniki potegnili v množico, kjer so ga napadli, drugi pa je utrpel hujše poškodbe obraza, ko ga je zadel izstrelek.

Trumpovi privrženci so zavzeli kongres v času zasedanja za potrditev zmage demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. januarja. Nad kongres jih je poslal Trump s pozivom, naj gredo in odstranijo šibke kongresnike. Trump ne priznava poraza na volitvah in trdi, da je šlo za prevaro, v kar je prepričal tudi svoje podpornike.

aD2UmS4i69Q

UXR_bqyAy4E

aHmTzFnymOM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.