Izak Košir

 |  Mladina 3  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor razstav

Akademski oreščki

Akademski oreščki
© Fotopub / Ulay Foundation

Akademski oreščki #1: Leave Group?, Tivolska 44 & Igriška 3, Ljubljana

Do 05/02

Izobraževalni program v polju sodobne umetnosti, Akademski oreščki, ki ga prvič soorganizirata Fundacija Ulay in Fotopub, je pri koncu. Po enoletnih tedenskih srečevanjih v živo in online je zdaj na ogled skupinska razstava prve generacije. Slednja prvič javno predstavlja umetniške prakse in družbene premisleke kolektiva osmih avtoric: Line Akif, Hannah Koselj Marušič, Lucije Ostan Vejrup, Eme Radovan, Lare Papov, Ize Štrumbelj Oblak, Lee Topolovec in Eve Žibert. Osem študentk različnih akademij in fakultet v osmih projektih v dveh ljubljanskih projektnih prostorih ustvarja prostorsko postavitev, ki je rezultat skupinskega in samostojnega raziskovanja umetnosti in teorije. Razstava bo do 5. februarja na ogled v Fotopubovem projektnem prostoru (Tivolska 44) in v Projektnem prostoru Fundacije Ulay (Igriška 3) v Ljubljani. Ogled razstave je omejen na posamezne obiske – največ en obiskovalec (lahko s spremljevalcem iz istega gospodinjstva). Termini so na voljo na spletni povezavi pretix.eu/ academianuts/1leavegroup.

Nika Ham: Morgen, Galerija P74, Ljubljana

Do 02/02

V Galeriji P74 bo do 2. februarja na ogled samostojna razstava Nike Ham z naslovom Morgen. Gre za prostorsko instalacijo, sestavljeno iz serije videov samoopazovanja: snemala se je sama, s telefonom, v zasebnosti svoje sobe. Dokumentirala je svoje dnevno izvajanje joge. Njen glasbeni izbor privede do tega, da med izvajanjem klasičnih pozicij telo občasno odreagira po svoje, gibanje pa se spremeni v nekakšen ples. Uporaba dveh projektorjev in postopno pomnoževanje videa v več enakih pridobita skoraj učinek kalejdoskopa. Če ne bi vedeli, da gre za jogo, bi pomislili na balet, sodobni ples, cirkuško akrobatiko ali na športno aktivnost. Razstava poteka po običajnem odpiralnem času galerije, ki je od ponedeljka do petka med 12. in 18. uro, zunaj uradnih ur pa po dogovoru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.