Izak Košir

 |  Mladina 5  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Arjan Pregl: Strašljivi infantilizem

Arjan Pregl: Strašljivi infantilizem

Arjan Pregl: Iz srca rojena umetnost, Galerija mesta Ptuj

Do 14/03

V ptujski mestni galeriji bo do 14. marca na ogled razstava Iz srca rojena umetnost slovenskega vizualnega umetnika Arjana Pregla. Na njej bodo predstavljena dela iz njegovih zadnjih treh serij, ki so bila delno že razstavljena v ljubljanski Moderni galeriji, celjskem Salonu umetnosti in v Tobačni 001 v Ljubljani. Pregl je za ptujsko razstavo serije nadgradil s 15 novimi slikami in jih povezal v celostno zgodbo, ki je javnosti še ni predstavil. Razstavljena likovna dela so povezana na več ravneh, skupaj pa sestavljajo zaključni tridelni cikel, ki je tako ali drugače povezan z idejo otroško(sti) v umetnosti. Nekatera dela temeljijo na popkulturni ikonografiji, na drugih pa je uporabil otroške risbe svojih otrok in tudi svoje lastne risbe iz otroštva.

Vlado Kreslin: Pojezije, Tretji oder

08/02 ob 20.00

Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, bo kantavtor Vlado Kreslin izvedel spletni koncert z naslovom Pojezije, na katerem bo nastopil z intimnejšo, akustično zasedbo Mali bogovi in gostom Milanom Kreslinom. »Igrali bomo tudi pesmi, ki jih nismo že 30 let. Od Horizonta in Krpana naprej, pa tudi moj železni repertoar,« je ob napovedi koncerta dejal Kreslin, ki obljublja poseben nastop ob posebnih pogojih. Za nakup vstopnic in ogled koncerta obiščite spletni naslov www.tretjioder.si.

Kaj bi rekel F. P.?, www.bsf.si

08/02 od 12.00 do 24.00

Slovenski filmski center vam bo ob kulturnem prazniku na spletni strani Baze slovenskih filmov na ogled ponudil dva filma iz leta 2019: Bik režiserja Bojana Laboviča (2019), Lovka režiserke Urške Djukić (2019), ter dva filma, ki sta nastala v prejšnjem desetletju: Che Sara, študijski film režiserja in letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina (2002) in Made in Slovenia režiserja Mirana Zupaniča (2007). Omenjeni filmi so bili izbrani zato, ker vsak na svoj način prikazujejo duh današnjega časa v naši bližnji okolici, na katerega pa vplivajo tudi globalni fenomeni. Filmi bodo na kulturni praznik dostopni od poldneva pa vse do polnoči.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.