Luka Volk

 |  Mladina 5  |  Politika

Ameriški kongresnik slovenskega rodu je eden od najspornejših republikancev

Kdo je Paul Gosar?

Dobra prijatelja: Paul Gosar in Donald Trump

Dobra prijatelja: Paul Gosar in Donald Trump
© Wiki Commons

Po vdoru v Kapitol 6. januarja se veliko demokratov v ameriškem kongresu sprašuje, ali še lahko zaupajo republikanskim kolegom. Duhove burijo tudi novi republikanski kongresniki. Tako se je v središču pozornosti znašla nova republikanska kongresnica Marjorie Taylor Greene – zagovornica teorij zarote, med njimi tudi QAnona, ki je v preteklosti že pozivala k poboju demokratskih kolegov. Med republikance, ki so s svojimi dejanji prispevali k napadu na Kapitol, pa med drugimi sodi kongresnik iz Arizone Paul Gosar; mož je slovenskega rodu, njegovi stari starši po očetovi strani so Slovenci.

Politično pot je začel leta 2011, ko je postal predstavnik prvega kongresnega okrožja v Arizoni, leta 2013 pa je zasedel položaja predstavnika četrtega okrožja. V svojem okrožju je vse od takrat nepremagljiv. Nekdanji zobozdravnik velja za desnega skrajneža, zagovornika belega supremacizma, ki se občasno fotografira s člani skrajnodesničarske skupine Proud Boys. Je vodja poslanske skupine prijateljev Slovenije v predstavniškem domu kongresa, Borut Pahor pa ga je leta 2019 odlikoval z zlatim redom za zasluge.

Je velik nasprotnik splava in je podprl akt, ki naj bi omejil zvezno financiranje prekinitve nosečnosti. Ob obisku papeža Frančiška leta 2015 je njegov nagovor bojkotiral. Kasneje je zapisal: »Če se papež odloči obnašati in govoriti kot levi politik, potem lahko pričakuje, da ga bomo tako tudi obravnavali.« Zadovoljen ni bil predvsem s tem, da se je papež odločil nagovor posvetiti težavam zaradi podnebnih sprememb, namesto da bi govoril o »nasilnem islamu« ali vsaj o prizadevanjih za preprečitev splava.

Zagotovo velja za enega pomembnejših Trumpovih podpornikov in prijateljev. Trump ga je v zameno za vdanost podprl na volitvah v kongres, rekoč, da je »veliki podpornik agende #MAGA«, saj zagovarja gradnjo zidu na meji z Mehiko in orožarski amandma, ki zagotavlja pravico do posesti orožja. Da mu je popolnoma predan, pa je namereval dokazati še z bojem za obstanek Trumpa na položaju.

Pred uradno potrditvijo Bidnove zmage je skupaj s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom vložil ugovor zoper izid predsedniških volitev v Arizoni. Ravno ob razpravi o ugovoru so v kongres vdrli Trumpovi privrženci, za katere zdaj sumijo, da naj bi bili povezani tudi z Gosarjem. Na to je opozoril posnetek enega od organizatorjev protesta »Ustavite krajo«, ki trdi, da so načrt vdora v Kapitol izdelali v sodelovanju s tremi Trumpovimi podporniki v predstavniškem domu. Med njimi naj bi bil tudi Paul Gosar.

Temu in njegovim predstavniškim kolegom zdaj grozi preiskava zaradi spodbujanja k nasilni vstaji proti vladi. Bratovo odstavitev podpirajo tudi njegovi sorojenci. Ti ga opisujejo kot skrajneža, ki širi dezinformacije, njegovo domnevno vpletenost v napad in spodbujanje k nasilju pa razumejo kot izdajo.

Ko mu je Pahor leta 2019 podelil odlikovanje, so v predsednikovem uradu zapisali, da gre za »enega najbolj delavnih in učinkovitih članov kongresa« in da Gosar izraža »izjemno naklonjenost Republiki Sloveniji«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.