Boštjan Napotnik

 |  Mladina 6  |  Konzum

Poslovni sestanek doma

Samoizolacijska kuhinja (via Gostilna Repovž), S02E17

  • ocena: 5 / 5

Postrv

Postrv

V dostavni ponudbi Repovževih na spletišču shop.gostilna-repovz.si sta trenutno na voljo dve predjedi – poširana postrv in pirina rižota, oboje stane 28 evrov; dušeni krškopoljec in goveje ličnice so 35, jagnječje zarebrnice pa 38 evrov, posladkate se lahko s čokoladnim pudingom ali močnikom za 25 evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 6  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Postrv

Postrv

Jagnje

Jagnje

V dostavni ponudbi Repovževih na spletišču shop.gostilna-repovz.si sta trenutno na voljo dve predjedi – poširana postrv in pirina rižota, oboje stane 28 evrov; dušeni krškopoljec in goveje ličnice so 35, jagnječje zarebrnice pa 38 evrov, posladkate se lahko s čokoladnim pudingom ali močnikom za 25 evrov.

V paketih, ki jih dostavijo na dom, dobite čisto vse sestavine, ki jih potrebujete za pripravo jedi, tudi maslo, olje, sol in začimbe; potrebujete le vir toplote ter kakšno kozico in ponev.

Porcije predjedi in sladic v primeru trihodnega sestankovanja zadostujejo za štiri, glavni krožniki pa za dva.

»Jasno, da je na prvo lopto, ampak soundtrack za tole ne more biti drugega kot Smoke on the Water,« se je ob Zdravčevem dimnobombnem izmotavanju na glas režal načelnik našega odseka za hrambo zgodovinskega spomina. Pri tem je pripomnil, da gre pri ministru očitno za rednega bralca naše rubrike, ki se je na dotični lokaciji za izključno konzumacijo vode odločil na podlagi zapisa izpred dveh let (Mladina, 16/2019), polnega razočaranja nad gastronomsko ponudbo Taverne.

Že res, da nas je pri tej epizodi malo imelo, da bi tudi mi sklicali kakšen terenski poslovni sestanek in prisluhnili težavam takšnih in drugačnih sektorjev, a smo se nazadnje vendarle odločili za nadaljevanje sukanja za internim šporhertom. Kljub temu smo naredili kar velik premik naprej (ali pač nazaj) k restavracijski jedilni izkušnji, saj smo si dali na domači naslov dostaviti paket gostilne in ekološke kmetije Repovž, ki nas je na hrbet spravila že pred nekaj leti (Mladina, 36/2014). Ker je matični pogon precej na samem, Repovževi za preboj skozi koronsko situacijo niso mogli računati na dostave in prevzeme, so pa namesto jamranja našli odlično rešitev: razvili so nekaj jedi (dve predjedi, tri glavne jedi, dve sladici), za katere vse sestavine in potrebne dodatke pripravijo do stopnje, ko domačemu kuharju ostane le še finalno mešanje, pogrevanje in serviranje, pri čemer mu je v pomoč zloženka s fotografijami in opisi vseh potrebnih korakov.

Iz hlajenega stiropornega zaboja smo tako tresočih se rok na pult zložili številne lepo označene vrečke, zavoje, kozarčke, stekleničke in pipete ter čez dobre pol – lahkotne kuharske zabave polne – ure že sedli za mizo in najprej planili po poširani postrvi z melancaninim pirejem, hrustljavim koromačem, ginovo kremo in peteršiljevim prahom, dišečo poširno tekočino pa smo pomazali s skorjo sveže dopečenega kruha. Klasičarski oddelek je nato pod zobmi zmlel fino zmehčane kocke počasi dušenega svinjskega plečeta v druščini kruhovih cmokov, koruznega krekerja, pražene nažuljenčkane zelenjave in napipetiranega živo zelenega peteršiljevega olja, drugi del omizja pa je onemel ob mehkobi in sočnosti v zeliščnih drobtinah povaljanih jagnječjih zarebrnic s pečenim vijoličastim krompirjem, okisano zelenjavo ter čebulno in gorčično pomako. Sestanek smo zaključili z resnim, temnim čokoladnim pudingom, poleg obveznega malinovca okrancljanim z drobljencem, lešniki, čokolado ruby in liofiliziranimi malinami.

Repovževi paketi so krasna popestritev dogajanja v domači kuhinji – jedi so domišljene in zanimive, njih domače dodelave se lahko loti vsak, ki zna olupiti in narezati krompir (ta korak je bil od vseh še najtežji), s končnim izplenom – videzom in okusom postreženega – pa boste v danih razmerah prišli najbližje resni restavracijski kuhariji. Brihtna zamisel, odlična izvedba, vredno preverke (in posnemanja). Bravo!