DK, STA

 |  Svet

»Gre za diskriminacijo in rasizem, ki mejita na fašizem«

Člani in simpatizerji HDZ v reškem lokalu niso dobrodošli

Andrej Plenković

Andrej Plenković
© Annika Haas / Flickr

Več kot teden dni po tistem, ko je lastnik enega najbolj priljubljenih reških barov zaradi epidemioloških ukrepov hrvaške vlade in nacionalnega štaba civilne zaščite objavil, da člani in simpatizerji HDZ v njegovem lokalu niso dobrodošli, je hrvaški premier Andrej Plenković ocenil, da gre za diskriminacijo in rasizem, ki mejita na fašizem.

Hrvaški štab civilne zaščite je sredi februarja vsem gostinskim lokalom v državi dovolil prodajo hrane in pijače za s seboj. Sproščanje ukrepov je Plenković označil za nagrado potrpežljivim državljanom, ki so spoštovali epidemiološke ukrepe.

Lastnik reškega bara Three Monkeys Tomislav Kovačević je takšne izjave hrvaškega premierja doživel kot "skrajno ponižanje", saj so morali lani jeseni svoje gostinske lokale zapreti zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom ter se zadovoljiti z nadomestili v višini minimalne plače, ki jih je zagotovila država.

Kovačević je nato na svojem Facebooku zaprosil "vse člane, volivce in simpatizerje HDZ", naj ne prihajajo v njegov bar, ker niso dobrodošli. Ob tem je največjo hrvaško politično stranko obtožil sistematičnega obubožanja države, različnih tatvin in etiketiranja vseh, ki niso njihovi somišljeniki, za "srbočetnike" in "komuniste". Izpostavil je, da je to njegovo osebno mnenje, ki ni stališče zaposlenih v baru, ter da ne gre za nobeno prepoved.

Lastnik reškega bara Three Monkeys Tomislav Kovačević je takšne izjave hrvaškega premierja doživel kot "skrajno ponižanje", saj so morali lani jeseni svoje gostinske lokale zapreti zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom ter se zadovoljiti z nadomestili v višini minimalne plače, ki jih je zagotovila država.

Župan Reke Vojsko Obersnel (SDP) se je odzval na objavo gostinca ter še isti dan ocenil, da gre za nesprejemljivo in neprimerno izjavo. Poudaril je, da usmerjanje jeze na določene skupine ter delitve ne bodo prispevale k rešitvi težkih gospodarskih razmer v času pandemije covida-19. Obenem je izrazil razumevanje za revolt ter občutek nemoči gostincev in drugih podjetnikov.

Plenković je po več kot tednu dni molka obudil izjave reškega gostinca po ponedeljkovi seji vrha HDZ v Zagrebu, ko je ocenil, da je v tem primeru šlo za "diskriminacijo" in "rasizem" na račun članov HDZ, kar je " korak proti fašizmu".

Dejal je, da si ne želi polemike z gostincem, hkrati pa je kritiziral reške oblasti, češ da se niso ustrezno odzvale. Izjavil je, da bi se celotna Hrvaška hudo razburila, če bi gostinec dejal, da v njegov lokal ne smejo Srbi, Judje, Romi, člani SDP ali navijaške skupine nogometnega kluba Rijeka, znane kot Armada, medtem ko se za izjave proti HDZ po Plenkovićevih besedah nihče ne zgane.

Predsednik SDP Peđa Grbin je v torek v Zagrebu ocenil, da je bila Plenkovićeva primerjava članov vladajoče HDZ z usodo Judov v drugi svetovni vojni "nizkotna".

Plenković je kasneje med obiskom v Šibeniku Grbinovo izjavo označil za ubogo in politično zgrešeno. Posebej se je odzval tudi na del objave gostinca o "srbočetnikih" ter dejal, da je njegova vlada storila veliko za zaščito pravic narodnih manjšin ter je odločno nasprotovala političnim strankam, ki so si prizadevale za to, da v parlamentu in vladi ne bo bilo predstavnikov narodnih manjšin.

V hrvaških medijih izpostavljajo, da Plenković še nikoli prej ni tako jasno in glasno obsodil diskriminacije, rasizma in fašizma kot v primeru napada reškega gostinca na HDZ.

Tako odločen ni bil niti, ko so bili tarče verbalnih in fizičnih napadov skrajnežev pripadniki različnih manjšin, kot so Srbi, Judje ali istospolno usmerjeni, niti, ko so sredi Splita pretepli vaterpoliste iz Srbije. Plenkovića ni bilo slišati niti, ko so na nogometnih tekmah hrvaške reprezentance gledalci množično vpili "Ubij Srba" in vzklikali zloglasno ustaško geslo "Za dom spremni," pišejo hrvaški mediji.

Plenkovićev odziv na reškega gostinca je mogoče gledati tudi skozi oči prihajajočih lokalnih volitev na Hrvaškem, ki bodo 16. maja.

HDZ na Reki niti v primorsko-goranski županiji nikoli ni imel večjega volilnega uspeha. Tudi doslej objavljena imena kandidatov niso jamstvo, da se bo kaj spremenilo v korist HDZ. Podobno je v drugih treh največjih hrvaških mestih.

Volilna negotovost HDZ v kombinaciji s hudimi posledicami pandemije in potresov na hrvaško državno blagajno, kar vpliva tudi na uresničitev že napovedanih vladnih načrtov, kot so čimprejšnje zagotavljanje cepiva proti covidu-19, nakup vojaških letal, prevzem Ine ali hitro približevanje območju evra, so lahko razlogi za Plenkovićevo nezadovoljstvo.

Medtem je varuhinja človekovih pravic Lora Vidović sprožila postopek, da bi ugotovili, ali je na Reki šlo za diskriminacijo na podlagi političnih prepričanj, kar bi pomenilo tudi kršitev hrvaške ustave. Napovedala je tudi, da bo preverila, ali so bili Kovačević in zaposleni v baru naknadno deležni groženj in žalitev, kot so navedli v Three Monkeys.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.