Pia Nikolič

 |  Mladina 8  |  Svet

Svoboda ali kralj?

Množični protesti v Španiji zaradi aretacije raperja

Pablo Hasel

Pablo Hasel
© WikiCommons

V Španiji so prejšnji teden zaradi aretacije raperja Pabla Haséla, ki je danes obraz gibanja za svobodo govora, izbruhnili množični protesti. Dvaintridesetletnega rimoklepača s pravim imenom Pablo Rivadulla Duro so aretirali, ker se v ponedeljek ni zglasil v zaporu, kot mu je na podlagi obsodbe iz leta 2018 odredilo sodišče. Obsojen je bil zaradi poveličevanja terorističnih skupin in žaljenja monarhije v svojih pesmih in na družabnih omrežjih. Med hujšimi kršitvami naj bi bili zapisi s twitterja, v katerih je prejšnjega kralja Juana Carlosa I. oklical za mafijskega šefa, španske sodnike primerjal z nacisti in o zdajšnjem kralju Filipu VI. pisal kot o zajedavcu. Sporna naj bi bila tudi besedila pesmi, v katerih naj bi bil izražal podporo skrajnim levičarskim in terorističnim skupinam. S tem naj bi bil podpiral delovanje danes uradno že razpuščene baskovske separatistične organizacije ETA, antifašistične odporniške organizacije za ustanovitev socialistične republike Španije GRAPO in dolgo nedelujočo katalonsko nacionalistično separatistično organizacijo Terra Lliure ter Frakcijo Rdeče armade.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.