Uredništvo

 |  Družba

V 101. letu starosti umrla zadnja narodna herojinja

Andreana Družina - Olga (1920 - 2021)

Gospo narodno herojinjo Adreano Družina smo pred kratkim obiskali tudi Mladinini novinarji. Med fotografiranjem našega fotografa je tako junaško stisnila pest.

Gospo narodno herojinjo Andreano Družina smo pred kratkim obiskali tudi Mladinini novinarji. Med fotografiranjem našega fotografa je tako junaško stisnila pest.
© Uroš Abram

V 101. letu starosti se je v domu starejših občanov v Logatcu poslovila zadnja narodnja herojinja NOB Andreana Družina - Olga. 

Andreana Družina - Olga je 21. julija 1953 prejela odlikovanje narodne herojinje Jugoslavije. Kot aktivistka Osvobodilne fronte (OF) je leta 1942 odšla v partizane, v Dolomitski odred, nato pa se je kot borka bojevala v Šercerjevi brigadi, 15. Diviziji in VII. korpusu. "V bitkah je bila petkrat težko ranjena, vendar se je vedno vračala v bojne enote in se z njimi bojevala na področju vse Slovenije. Bila je ena najhrabrejših žensk v NOB. Je edina še živeča narodna herojinja na območju nekdanje Jugoslavije," so o Andreani Družina zapisali v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Olgo Šercerjevo, kot so jo poznali v ilegali, so še lani januarja, ob praznovanju njene 100. obletnice, v Logatcu obiskali delegati ZZB NOB Slovenije, na čelu s predsednikom Marijanom Križmanom, in ji voščili vse dobro.

Andreana Družina se je krojaču Gabrijelu Družini in Rozaliji Racman iz Gročane rodila 26. januarja 1920 v Zabrežcu na hišni št. 18, pri Brćinovih. Do 3. razreda osnovne šole se je šolala v Borštu; oče se je leta 1929 zaradi protifašistične dejavnosti moral preseliti v Jugoslavijo. Takoj po njegovem odhodu so italijanske fašistične oblasti aretirale Andreanino mamo Rozalijo in jo zaprle v tržaški zapor. Ko so jo naposled le izpustili, se je s štirimi otroki pridružila možu v Ljubljani, kjer je Andreana končala osnovno šolo, nato pa obiskovala meščansko in poklicno šolo. Pot jih je nato, leta 1936, ponesla v Sušak, zatem pa še v Zagreb. Andreana se je pri očetu izučila za šiviljo, v njegovi krojačnici so se sestajali komunisti, za katere je stražila, ko so sestankovali, in prenašala pošto. Pristopila je k mladinski skupini komunistov, s katerimi je raznašala protiustaške letake.

V zadnjih letih je veljala za še zadnji živečo narodno herojinjo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.