DK, STA

 |  Kultura

Muzej se bo moral soočiti z rasizmom in seksizmom

Odprtje Muzeja filmske akademije, ki vsako leto podeljuje oskarje, je bilo že večkrat preloženo

© Kurt Löwenstein Educational Center International Team

Muzej filmske akademije, ki naj bi ga odprli jeseni v Los Angelesu, se bo moral spopasti s problematično filmsko zgodovino in realnostjo. Soočiti se bo moral tako z rasizmom, povezanim s filmi, kot je denimo V vrtincu, kot z današnjimi očitki o podcenjevanju režiserk in podeljevanju oskarjev večinoma belopoltim filmskim ustvarjalcem.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je na dan, ko so na filmski akademiji prenehali z zbiranjem predlogov za letošnje nominacije za oskarje, lanska prejemnica zlatega kipca za najboljšo stransko vlogo Laura Dern novinarje popeljala na virtualen ogled muzeja. Kot je med drugim povedala, se v muzeju ne bodo izognili problematični zgodovini kot tudi ne aktualni iniciativi #OscarsSoWhite in očitku zaradi premajhne zastopanosti režiserk.

Pozabili ne bodo niti na temnopolto igralko Hattie McDaniel, ki je bila na podelitvi oskarjev obravnavava povsem drugače kot belopolti nominiranci. Prejemnica zlatega kipca za vlogo služkinje v filmu v Vrtincu (1940) je bila namreč na prireditvi prisiljena sedeti za ločeno mizo, je med drugim povedala Laura Dern.

0X94oZgJis4

Po besedah direktorja muzeja Billa Kramerja bodo naslovili vse kontroverznosti v filmski industriji, ki jih bodo tudi kontekstualizirali, še piše AFP.

Novi Muzej filmske akademije, ki bo svoja vrata za obiskovalce odprl predvidoma septembra, bo sicer počastil italijansko filmsko legendo Sophio Loren in etiopskega režiserja Haileja Gerimo. Igralka bo prejela nagrado visionary za zasluge na področju filmske umetnosti, režiser, ki je v svojih neodvisnih filmih pogosto tematiziral manjšine, pa nagrado vantage.

Odprtje Muzeja filmske akademije, ki vsako leto podeljuje nagrade oskar, je bilo že večkrat preloženo. Ker so letošnjo 93. podelitev oskarjev zaradi epidemije preložili s februarja na april, so prestavili tudi odprtje muzeja. Deli zbirke oskarjeve akademije, vključno s filmi, scenariji, rekviziti in kostumi, si bo mogoče ogledati na površini skoraj 30.000 kvadratnih metrov. V veliki stavbi, ki se dviga nad tlemi v obliki krogle, pa bo tudi kino odprtega tipa s 1000 sedeži.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.