Tramp po Bidnu: Tramp

( tra= angl.: stopicati na mestu … po bidnu (bid= angl.: zmagujoč in zmagoslaven): tramp: viharniški korak kot drnec v strmec: kot vihar) Ameriko Amerikancem je bil odločen klic, po Trumpu. Nacionalizem, protekcionizem Enega: v enotnosti za večne čase. Brez vsakršne pozornosti za demo=kracijo. Da bi zavladala (kot kratein) – obvladala mednarodni (ne)sporni plexux in občutek za podnebno preživetje. Dokončni zdrs v podpodje neke vladavine. Trump je dosegel zgornjo mejo tolerantnosti prav vsake odločitve. Nevarno mejo demokratičnosti in ameriške ustave.

Trump je posegel v bistvo nravnosti in etične svobode. Zdaj nov predsednik že zavrača Trumpove obsedene posege v odločanje in v Pravo in Pravico. Po Bidnu, ki zmaguje na vseh ravneh ter bistveno spreminja to »obsedno«: trumpovsko obsedno stanje. Kaj? Kdo? Kako bo nadomestil novo, prenovljeno demokratičnost, ki se je s Trumpom izgubila, in novo demokratsko strankarsko zavezo, ki zdaj spreminja prah in blato in pogorišče nekdanje vladavine v zlato in v spremembe, ki bodo le za kratek čas, a vendar bistveno(?) preoblikovale družbo ter politično ekonomijo?

Bo spet, ponovno vladala samozadostna družbena pogodba, kjer bo prav vsak posameznik »odločal« po nekakšni višji Volji predsedniške oblastne sprege za Enega versus celotnega svetovnega pre-mirja? Premirje v smislu nebrzdane nadvlade ZDA nad celotnim svetovnim kapitalom? Bo res kolo, kolesje, vrtiljak osnovne oblastniške sprege v celoti zapopadla svet in pa odsotno (ne)politično in ekonomsko sceno v smislu (novega) totalitarizma in nebrzdane, posameznikove politične nadvlade in razčlovečene in tope Volje do Moči? Volja do Moči je nietzschejanska Volja, vsem nam (ne)znana volja posameznikove, se pravi trumpovske odvratne Volje po oblasti, nadvladi nad ljudmi in nad »rečmi«, ki zdaj določajo človeške zmote in človeško željo po osebni in socialni osvoboditvi, Volje po svobodi in osebni sreči. Kdo bo po Bidnu lahko še uresničil in udejanjil Voljo, ki že drsi v pozabo in kratko Doživetje? Da, prav gotovo bo po Bidnu vsekakor, znova in ponovno Trump, čigar osnovna Želja preživetja je prav dokončna zmaga na predsedniških volitvah: dokončna zmaga »pravovernih« na volitvah čez kratka štiri leta. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.