DK, STA

 |  Svet

Novinarjem prvič omogočen dostop do objekta za pridržanje priseljencev

V centru v kraju Donna v Teksasu je trenutno 4100 "nezakonitih" priseljencev, od tega 3400 mladoletnih otrok brez spremstva odraslih 

Joe Biden

Joe Biden
© Gage Skidmore / Flickr

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v torek novinarjem ameriške tiskovne agencije AP in televizije CBS prvič doslej omogočila vstop v največji center za pridržanje "nezakonitih" priseljencev v ZDA, kjer so se seznanili z nemogočimi razmerami. V centru v kraju Donna v Teksasu je trenutno 4100 "nezakonitih" priseljencev, od tega 3400 mladoletnih otrok brez spremstva odraslih. Najmlajša sta tri leta stara deklica, za katero skrbi 11-letni brat, ter novorojenček, ki ga je v centru rodila 17-letnica.

Ker nezakoniti prehodi meje med Mehiko in ZDA skokovito naraščajo, Bidnova vlada nemudoma pošlje nazaj v Mehiko vse odrasle. Otroke zadrži v ZDA, kjer jih pošlje naprej k skrbnikom. Mehika je začela zavračati sprejem družin in tako narašča tudi njihovo število.

Center vodi ameriška služba za zaščito meje in carine, ki otroke po sprejemu preda naprej ministrstvu za zdravstvo ZDA. To jih potem sprejema in gosti v velikih konvencijskih centrih v Dallasu in San Diegu, odpira pa še nove v San Antoniu, El Pasu in drugje. Ministrstvo za zdravje skuša otrokom najti skrbnike v ZDA.

T84ru6e1yfE

V oskrbi službe za zaščito meje in carine lahko otroci ostanejo le kratek čas, da jih popišejo, vendar jih na dan sprejmejo do 300, naprej pa pošljejo veliko manj. Otroci so nameščeni v ograjenih prostorih, spijo na tleh na blazinah, celoten center je predviden le za 250 ljudi, gosti pa jih več kot 4000.

Sami agenti, ki delajo v centru, se pritožujejo, da so razmere nevzdržne. Otroke najprej očistijo uši in zdravniško pregledajo, testov za okužbo na novi koronavirus pa ne delajo, če ni simptomov. Opravijo tudi psihološke teste in starejšim od 14 let vzamejo prstne odtise. Nato jim omogočijo telefonske klice stikom v ZDA.

j2g894llE2g

Biden je prekinil s politiko ničelne tolerance prejšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, vendar zaradi pandemije covida-19 ne namerava odpreti meje za sprejem prosilcev za azil iz Srednje Amerike. Izjema velja za mladoletne otroke brez spremstva odraslih, ki jih noče pošiljati nazaj v Mehiko, kjer so razmere ob meji še hujše.

Bidnova vlada želi odpraviti vzroke, zaradi katerih se ljudje podajajo na nevarno pot v ZDA, vmes pa pospešeno postavlja nove sprejemne zmogljivosti, saj se zaveda, da pritisk ne bo ponehal.

lTY-6S8Uwx8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.