Izak Košir

 |  Mladina 14  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Asiana Jurca Avci

Plaktivat: Solidarnost, Plakatna galerija Figovec, Ljubljana

Do 15/04

Plakatna galerija Figovec, ki stoji na prostem, na Slovenski ploščadi v Ljubljani, bo do 15. aprila gostila razstavo izbranih plakatov trinajstega natečaja Plaktivat, posvečenega solidarnosti. Na natečaj je prispelo 336 del iz 28 različnih držav, razstava pa predstavlja 32 plakatov, od tega jih je v finalni izbor 16 uvrstila strokovna žirija, preostalo polovico pa TAM-TAM Inštitut.

Doša, Kino Šiška, www.entrio.si

15/04 ob 21. uri

Doša je poleg Zlatka trenutno najodmevnejši raper v Sloveniji in v svojih besedilih postaja vse bolj političen. Duh časa to zahteva, glasba pa ima ponovno možnost, da se v zgodovino vpiše kot glas uporništva. Doša oziroma Vladimir Kosović, izkušeni 36-letni MC in producent, je že oktobra lani posnel Odprto pismo predsedniku republike z markantnim videospotom, ki odseva aktualne razmere v državi, tudi represijo. Še dlje pa je šel z nedavno izdanimi Razglednicami, namenjenimi aktualni vladi, tudi ta komad je pospremila prepričljiva vizualna zgodba. V Kinu Šiška bo nastopil s svojo koncertno zasedbo, dogodek pa bo potekal v neposrednem plačljivem prenosu na platformi Entrio (www.entrio.si), ki omogoča predvajanje na vseh pametnih mobilnih napravah.

Moj prvi informans z delovnim naslovom Sea Wall, SNG Drama Ljubljana

16/04 in 17/04 ob 20. uri

Tri dokumentarne zgodbe treh oseb, od katerih nobena ni igralka ali igralec, so igralko Nino Ivanišin, članico igralskega ansambla ljubljanske Drame, prevzele do te mere, da se je namenila raziskovati načine pripovedovanja, in sicer z informansom, hibridom med informacijo in performansom (ali pa med predavanjem in performansom). V uprizoritvi, v kateri bo nastopil Klemen Janežič in si jo bomo lahko v živo ogledali 16. in 17. aprila na spletni strani drama.kupikarto.si/vzivo, bo skušala priti do dna vprašanju, ali zgodbe lahko zares prepričljivo povedo le tisti, ki so se jim zgodile, ali tudi kdo drug – denimo igralci, ki že tako skoraj vedno podajajo tuje vsebine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.