Uredništvo

 |  Družba

»Antifašizem je več kot ideologija«

IZJAVA DNEVA

"Zgodovini nenehno delamo krivico, jo maličimo in preoblikujemo po svojih potrebah, a boj proti fašizmu in nacizmu je nedotakljiva svetinja in eden od temeljev slovenske identitete. Je edini moralno neskaljen trenutek moderne evropske zgodovine. Antifašizem je ena redkih slovenskih ideologij, ki podira meje med razredi in generacijami. Zadostuje, da negujemo spomin: očetov, mam, babic, dedkov, prastaršev. 'Smrt fašizmu, svoboda narodu!' ni puhlica, antifašizem pa je več kot ideologija, je čustvo, surovo in živo, ki je preživelo čas. Morda imamo v sedanjosti prav zato zadrego s fašizmom – njegovimi aktualnimi, novodobnimi reinkarnacijami. Skoraj bolj kot fašizma se bojimo tega, da bi ga končno prepoznali, da ga več ne bi mogli zanikati, da bi ga morali poimenovati. Kajti to bi pomenilo tudi, da bi morali proti njemu kaj ukreniti."

(Mojca Pišek, novinarka, literarna kritičarka in esejistka, o tem, da je boj proti fašizmu in nacizmu nedotakljiva svetinja in eden od temeljev slovenske identitete; via Delo)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.