Uredništvo

 |  Družba

»Janša je narodnega heroja, ki se je boril proti fašistom, razglasil za zločinca. Pahor pa je bil tiho.«

IZJAVA DNEVA

"Ko je bila leta 2020 stota obletnica rojstva Janka Premrla Vojka, sem se na trditev o morilcih v grobnici narodnih herojev odzval. Sem zadnji živi borec brigade, poimenovane po Janku Premrlu Vojku. Primorce sem spomnil, da je predsednik SDS njihovega in našega narodnega heroja, ki počiva v grobnici narodnih herojev, razglasil za zločinca. Seveda smo se borili. Seveda se med vojno ubija. Vendar se je Janko Premrl Vojko boril proti fašistom. Povedal sem tudi, da sem pričakoval reakcijo predsednika republike. Predsednik je Primorec. Kot Primorec bi o Janku Premrlu Vojku moral kaj vedeti. Vsaj z eno besedo bi se moral predsedniku SDS zoperstaviti in mu povedati, da se z narodnimi heroji tako ne dela. Vendar je bil tiho. Cela Primorska je imela Janka Premrla Vojka za junaka."

"In, veste, ne gre, da človek dopoldan hodi na partizanske komemoracije, popoldan pa na komemoracijo slovenskih SS-enot, kar počne predsednik republike. To dvoje ne gre skupaj. Ne gre."

(Janez Winkler, eden od zadnjih živih pripadnikov partizanske generacije, o letošnjem praznovanju 27. aprila, dnevu upora proti okupatorju, ko veterani partizanskega gibanja sploh niso bili vabljeni na proslavo ter o vladni barabiji, pri kateri sodeluje tudi predsednik republike; v intervjuju za Delovo Sobotno prilogo)

Janez Janša in Borut Pahor

Janez Janša in Borut Pahor
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.