Javna blaginja za vse ali zasebno razkošje za nekatere

Zakaj prispevati podpis za referendum za pitno vodo

V zadnjih tednih se končno odvija resna strokovna razprava o noveli Zakona o vodah. A pravi, zakonsko določen čas zanjo je bil prej – v času priprav sprememb zakona. Vsaka tako pomembna sprememba, ki bo imela neposreden vpliv na naravo, na našo pitno vodo in na naše zdravje, bi morala biti skrbno strokovno pretehtana. A ko je bil za to čas, se je vse odvilo hitro in potihoma.

Za to, da se je prebudila javnost, se lahko zahvalimo tistim, ki so odprli strokovno razpravo in opozorili na potencialne nevarnosti. Opozarjala je vodarska stroka, opozarjal je Varuh človekovih pravic, opozarjale so civilnodružbene organizacije, »žugala« je celo Ustava RS.

Strokovnjaki za vode velikokrat poudarijo, da smo v Sloveniji lahko ponosni na oskrbo z vodo, saj imamo eno najboljših na svetu. Morda pa se nam voda tudi zato zdi preveč samoumevna. V resnici pa je to, da jo lahko pijemo neobdelano kar iz pipe, veliko razkošje, ki nam ga zavidajo že marsikje drugod po Evropi, kaj šele po svetu. Kar vsak tretji človek na Zemlji nima dostopa do čiste pitne vode. Voda je strateška dobrina, »modro zlato« 21. stoletja, in varovanje vodnih virov je ena izmed ključnih strategij odzivanja na podnebne spremembe in varovanja ekosistemov. Gre torej za preživetje.

Ko pogledam v prihodnost, se še naprej želim sprehajati v neokrnjeni naravi in posedeti ob vodi, ne da bi mi ta prostor odvzeli parkirišča, trgovine, hoteli, lokali, črpalke, oglasni panoji, kot to dopušča spremenjeni zakon.

Obenem pa gre tudi za stvar pogleda na razvoj. Ko pogledam v prihodnost, se še naprej želim sprehajati v neokrnjeni naravi in posedeti ob vodi, ne da bi mi ta prostor odvzeli parkirišča, trgovine, hoteli, lokali, črpalke, oglasni panoji, kot to dopušča spremenjeni zakon. In jasno, kot verjetno vsi, si želim še naprej piti vodo iz pipe.

V sedanjem družbenem sistemu smo prepogosto soočeni z izbiranjem med javno blaginjo za vse ter zasebnim razkošjem za nekatere. Vsaj, ko gre za vodo, bi morala biti ta izbira povsem jasna.

Gaja Brecelj,
direktorica Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj

SVOJ PODPIS ZA REFERENDUM ZA PITNO VODO LAHKO ODDATE NA TEJ SPLETNI POVEZAVI >>

Gaja

Gaja Brecelj
© arhiv Umanotere

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.