Zakonska zveza med državo in Bogom

Dr. Maca Jogan je temeljito predstavila politiko rekatolizacije katoliške cerkve v Sloveniji. Toda še večji problem je rekatolizacija povezana z avtokratskimi težnjami in s tem v zvezi kršenje človekovih pravic, svobode medijev in drugih vrednot, ki veljajo v EU. O tem se je v EU zlasti razvnela razprava ob blokadi Madžarske in Poljske glede sprejema proračuna EU za naslednje obdobje in financiranje odpravljanja posledic krize zaradi covida-19. Zaradi vpogleda v ravnanje obeh držav je mogoče koristno spomniti na nekaj dejstev.

Obe državi se sklicujeta na posebno tradicijo in zgodovinsko izročilo, ki naj bi bili nerazumljivi ostalim članom EU. Pri tem gre seveda, po eni strani za rekatolizacijo družbe, hkrati pa, po drugi strani, za uvajanje avtokratskega načina upravljanja države. Tako sta sedanji vladajoči garnituri dejansko politični predstavniki rekatolizacije.

Zanimivo je, da si obe državi nista spomnili na te posebnosti, na katere se sedaj izgovarjajo, ob sprejemanju pravil in vrednot, pod katerimi deluje EU. Še bolj preseneča, da predhodnih vlad na Poljskem in Madžarskem ni njihova tradicija ovirala pri spoštovanju svojih obveznosti in vrednot, sprejetih ob vstopu v članstvo EU. Zato bi bilo na mestu vprašati sedanje vladne predstavnike Poljske, na katero tradicijo in zgodovinsko izkušnjo se sklicujejo: ali gre mogoče za posnemanje maršala Juzefa Pilsudkega, ki je stopil v politiko v 20-tih letih prejšnjega stoletja in bil proti parlamentarnemu sistemu in sicer izvajal politiko trde roke, tudi pri spoštovanju krščanskih vrednot? Ali se Orbán, predsednik madžarske vlade, zgleduje po admiralu Hortyju, ki si je, med drugim, prizadeval za obnovitev velike Madžarske in sicer bil zaveznik Hitlerja. Za nagrado je med 2. svetovno vojno pridobil nazaj k Madžarski naše Prekmurje in Vojvodino?

Nekaj je najbrž na tem, saj Orban vneto prikazuje zemljevid velike Madžarske.

Takšen razvoj, žal, ne poteka samo v teh dveh državah, ampak so takšne tendence tudi v nekaterih drugih državah članicah EU. Kako priročno, avtokratska politika in rekatolizacija z roko v roki. Zato dr. Maca Jogan upravičeno opozarja, da velja biti pozoren, v kakšno embalažo so skriti takšni poizkusi pri nas. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.