IK, STA

17. 5. 2021  |  Družba

V Sloveniji od danes poostren nadzor nad kolesarji

Koga moti kolesarjenje?

Policisti opazujejo kolesarje na Trgu republike

Policisti opazujejo kolesarje na Trgu republike
© Gašper Lešnik

Agencija za varnost prometa skupaj s policijo maja pozornost usmerja v opozarjanje na "večjo varnost kolesarjev v prometu". Del teh aktivnosti, ki jih izvaja v sodelovanju s policijo, bo od danes do konca meseca poostren nadzor nad kršitvami prometnih predpisov kolesarjev in kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev.

Kolesarji so bili v prvih štirih mesecih po podatkih agencije udeleženi v 247 prometnih nesrečah, pri čemer so jih 145 povzročili sami, najpogosteje zaradi neprilagojene hitrosti. Narašča predvsem število kršitev uporabe mobilnega telefona, ki jih je bilo letos že 17 odstotkov.

Po njihovem je zaskrbljujoča tudi visoka povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti, ki pri kolesarjih letos znaša kar 1,61 promila, 82 odstotkov prometnih nesreč, ki so jih povzročili opiti, pa se je končalo s telesno poškodbo.

Letos smrtnih žrtev med kolesarji sicer ne beležimo, medtem ko delež umrlih kolesarjev v zadnjih petih letih znaša deset odstotkov od vseh preminulih v prometnih nesrečah.

Na agenciji so ob tem poudarili, da je kolesarjenje v vzponu, delež kolesarjev pa se v zadnjih letih vztrajno povečuje, tako v naseljih, kot tudi drugod. Z vedno večjim številom kolesarjev, ki sodijo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, narašča tudi njihova ogroženost, so prepričani. 

Kako bo to vplivalo na kolesarske protivladne proteste (in ali je majska policijska akcija s tem kakorkoli povezan), bo znano že v petek. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.