IK, STA

 |  Politika

Varuh naj preveri policijsko kaznovanje protestnikov tujcev

Več nevladnih organizacij, med njimi Slovenska filantropija, Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut, je poudarilo pravico do izražanja mnenja na protestu

Protest v podporo Palestini na Trgu republike

Protest v podporo Palestini na Trgu republike
© Gašper Lešnik

Več nevladnih organizacij opozarja, da je policija na petkovem protestu v Ljubljani in tudi že pred njim legitimirala in oglobila pretežno tujce, kar da pomeni nedopustno etnično profiliranje. K ukrepanju so pozvali varuha človekovih pravic, od koder so že sporočili, da preverjajo sume morebitnega spornega ravnanja policije.

Več nevladnih organizacij, med njimi Slovenska filantropija, Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut, je v izjavi za javnost poudarilo pravico do izražanja mnenja na protestu, dokler je to izražanje miroljubno in varno.

"Po stališču Evropskega sodišča za človekove pravice je pravica do mirnega zbiranja temeljna pravica v demokratični družbi in je, tako kot svoboda izražanja, eden od temeljev take družbe. Namesto upoštevanja te pravice pa je slovenska policija v petek miroljubne protestnike poskušala grobo fizično odstraniti iz Trga Republike in jim napisala množico visokih denarnih kazni."

Posebej so podprli pravico do protesta palestinske skupnosti v Sloveniji, ki jim je bila po njihovem prepričanju na protestu grobo kršena, ko so bili nekateri izmed njih kaznovani. "Po stališču Evropskega sodišča za človekove pravice je pravica do mirnega zbiranja temeljna pravica v demokratični družbi in je, tako kot svoboda izražanja, eden od temeljev take družbe. Namesto upoštevanja te pravice pa je slovenska policija v petek miroljubne protestnike poskušala grobo fizično odstraniti iz Trga Republike in jim napisala množico visokih denarnih kazni," so zapisali.

Protest v podporo Palestini na Trgu republike

Protest v podporo Palestini na Trgu republike
© Gašper Lešnik

Pri tem opozarjajo, da je policija to naredila "ljudem z najrazličnejšimi travmatičnimi ali tragičnimi zgodbami, zgodbami dolge poti do varnosti, zgodbami poškodovanih in umrlih sorodnikov, prijateljev, znancev, zgodbami uničenih domov".

Nasploh zahtevajo, da policija preneha s preganjanjem in fizičnim nadlegovanjem protestnikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.