Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 22  |  Kultura  |  Film

Kapitalizem bo očitno preživel konec sveta

Army of the Dead: Zack Snyder, 2021

zelo za -

Krasni kužni svet.

Zombiji, kakršne vidite v Snyderjevem spektakularnem nadaljevanju Zore živih mrtvecev, bi se sijajno podali Marvelovim Maščevalcem – Hulku, Thoru, Stotniku Ameriki, Iron Manu, Sokolu in Črni vdovi. Videti so namreč superjunaško – hitri so in eksplozivni, inteligentni in vsevidni, močni in neuničljivi, produkti tajnega vojaškega laboratorija ( ja, Area 51). Še zlasti Zeus (Richard Cetrone), njihov strašni, res karizmatični bog. Kdo se ne bi hotel slikati z njim? Na začetku požrejo kičasti, neonski, trumpovski Las Vegas, in to med najavno špico, ki je tako monumentalna, da se med njo odvrtita dve priredbi štikla Viva Las Vegas – tokrat povsem očitni parodiji vulgarnosti, nadutosti, požrešnosti in pohlepa. Metropolo potrošniške družbe požrejo ultimativni potrošniki, ultimativni konzumenti – zombiji. Suspicious Minds, heh. Takoj zatem se Army of the Dead poroči z Ducatom umazancev, Osmim potnikom 2, Plačanci, O ceano vimi e najstimi in Pobegom iz New Yorka: Scott Ward (Dave Bautista), nekdanji specialec in junak zombijskih vojn, po naročilu nekega magnata zbere mavrično multikulti ekipo specialcev, s katerimi skuša iz distopičnega lasvegaškega kazina mimo vojske živih mrtvecev – in tik preden vojska »mrtvi« Las Vegas zradira z atomsko bombo – odnesti 200 milijonov dolarjev. Specialci (Hitri in drzni, le da pešačijo), med katerimi so tudi tip z žago (Omari Hardwick), pilotka (Tig Notaro), ostrostrelec (Raúl Castillo), mehaničarka (Ana De La Reguera), vlomilec (Matthias Schweighöfer), rambeta (Samantha Win), Wardova hči (Ella Purnell) itd., ki bodo bogato nagrajeni, so delničarji apokalipse.

Film, divji, kinetični, groteskni, ringelšpilski, wagnerijanski Götterdämmerung, metažanrski stampedo, ekstaza gensko spremenjenih klišejev, polna ekscesnih replik, pikantnih preobratov, obžrtih metafor, tropov Planeta opic (replika Kipa svobode), zombificiranih živali (tiger, konj ipd.), nihilističnega glamurja in nove abnormalnosti, je videti skoraj kot ekranizacija Jameson-Žižkove krilatice, da si lažje predstavljamo konec sveta kot pa konec kapitalizma, saj bo kapitalizem očitno preživel konec sveta. V Ducatu umazancev so misijo preživeli le trije, v Osmem potniku 2 trije in pol – uganite, koliko jih preživi Vojsko živih mrtvecev? (Netflix)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.